Vineri, 11 aprilie 2014

Rusii vand pe Bursa 21% din Alro la sfarsitul lui iunie. O transa va fi rezervata micilor investitori

Sursa: BVB

Rusii de la Vimetco vor scoate la vanzare la sfarsitul lunii iunie 20,96% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), pachet care in prezent valoreaza pe Bursa 140 milioane de euro.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat azi prospectul preliminar aferent acestei oferte, in aceeasi zi in care a aprobat si prospectul preliminar pentru oferta prin care statul intentioneaza sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP).

“Vimetco vinde din actiunile Alro pentru a mari free-float-ul companiei. In prezent, la un free-float de doar 2%, compania are toate obligatiile unei societati listate la Bursa, dar nu si beneficiile. In aceasta situatie, solutiile sunt fie delistarea, fie cresterea free-float-ului pentru a fi mai atractiva pentru investitori. Oferta va fi lansata la sfarsitul lunii iunie, iar o transa va fi rezervata micilor investitori”, au declarat surse din piata de capital.

Oferta Alro va fi intermediata de UniCredit Bank (Austria), alaturi de societatile de brokeraj UniCredit CAIB Securities, Raiffeisen Capital & Investment si ING Bank, trei dintre cele mai mari firme de acest gen de pe piata locala.

Grupul Vimetco detine 84% din actiunile Alro, in timp ce o alta firma asociata, Conef, controleaza alte 3,5% din titluri. Fondul Proprietatea detine un pachet de 10%, ceea ce face ca actiunile liber tranzactionabile (free-float-ul) sa reprezinte doar 2,5% din capitalul social al companiei. Vimetco este controlat de oligarhul rus Vitali Masitski.

Alro este una dintre cele mai mari companii de la Bursa de la Bucuresti, cu o capitalizare bursiera de peste 667 milioane de euro. In primul trimestru al anului, producatorul de aluminiu a obtinut un profit net de 120,2 milioane de lei (28,4 milioane de euro), de aproape 2,4 ori mai mare fata de castigul realizat in perioada similara a anului trecut.Compania a avut o cifra de afaceri de 564,36 milioane de lei (133,4 milioane de euro), cu 36,2% mai mare, in principal pe fondul cresterii pretului aluminiului pe pietele internationale.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Acest articol a fost publicat pe site-ul antena3.ro

Lasati un comentariu