Miercuri, 08 ianuarie 2014

S-ar putea sa nu mai auziti multa vreme despre Grecia

Ultima restructurare a datoriilor statului elen a fost un succes, in primul rand pentru greci, care au scapat peste noapte de plata unor datorii de 105 miliarde de euro, adica circa 40% din PIB-ul tarii.

O sa spuneti : Bine bine, dar Grecia a mai fost pasuita de doua ori pana acum si tot a ajuns in imposibilitatea de a-si plati datoriile.

Ce s-a schimbat insa de aceasta data este ca cea mai mare parte din datoriile pe care Grecia le datora creditorilor privati au fost restructurate de asa natura incat acestea vor trebui returnate intr-un interval de 11 pana la 30 de ani, asa ca este posibil ca aceasta sa fie ultima data cand mai auzim ceva despre falimentul Greciei.

Daca pana acum in fiecare an Grecia era pusa practic in situatia de a-si plati toate datoriile care ajungeau la scadenta intr-un an acum creditorii privati au redus indatorarea statului la un nivel acceptabil si au lasat Greciei timp sa-si refaca economia afectata puternic de valul de austeritate, reducand totodata cuponul de dobanda la niveluri mult mai suportabile, de circa 3% pe an. Valoarea datoriilor intinse pe o perioada de pana la trei decenii se ridica la circa 72 miliarde de euro.

Statul elen mai are pe langa aceste datorii alte 187 miliarde de euro de plata (circa 90% din PIB)  in special catre  FMI, Banca Mondiala si BCE insa acestea sunt suportabile, gradul de indatorare de 90% fiind practic cel mediu din Uniunea Europeana. In total, datoriile Greciei reprezinta 120% din PIB, nivel din care 30%, dupa cum spuneam, sunt datorii pe care grecii au destul timp la dispozitie sa-si refaca economia ca sa le poata plati.

Deficitul Greciei ar trebui sa coboare destul de rapid in masura in care economia din zona euro va iesi din recesiune in trimestrele urmatoare si statele europene nu vor mai presa statul elen sa taie drastic din cheltuieli. Economia Greciei a scazut cu 7,5% in trimestrul IV din 2011, insa acesta a fost cel mai slab trimestru pentru majoritatea statelor europene, inclusiv Romania, fiind caracterizat de o contractie economica generalizata in Uniunea Europeana.

Tactica speculatorilor de a impinge alte state spre faliment, precum Portugalia sau Spania, ar putea fi de asemenea sortita esecului in masura in care zona euro revine din recesiune si veniturile bugetare ale aceastor state vor urca, eliberand presiunea pe deficite.
Este limpede de ce acest reviriment economic la nivel european pe care-l asteptam cu totii este atat de important pentru stabilitatea pietelor financiare.

Trebuie notat si faptul ca cele 105 miliarde de euro datorii sterse ale grecilor se vor regasi sub forma de pierderi in bilanturile bancilor, fondurilor de investitii si a altor investitori, iar un val de rezultate negative ar putea fi raportate in perioada urmatoare insa acest lucru deja a fost luat in calcul de mult de catre investitori care se asteptau ca Grecia sa intre in default iar pierderile nu reprezinta decat un element extraordinar in viata acestor companii.

Comentariu de Cristian Dumitru – editor la EconomicTimes.ro

Lasati un comentariu