Vineri, 27 decembrie 2013

Salariile la raport! Cat castiga sefii companiilor de la Bursa?

Pe pietele dezvoltate transparenta companiilor listate merge pana intr-acolo incat emitentii raporteaza salariile managerilor si administratorilor, dar si premiile cuvenite conducerii. Nu la fel putem spune despre societatile listate pe bursa romaneasca. Practica este cu atat mai greu de inteles in cazul emitentilor cu actionariat strain ale caror companii-mama sunt listate pe bursele europene si fac publice informatii cu privire la veniturile incasate de catre management.

O solicitare trimisa in urma cu doua luni catre sapte companii listate la BVB a dezamagit. Trei au refuzat sa raspunda (Armax Gaz, Condmag, Turbomecanica), una a spus ca va raspunde in cel mai scurt timp si a uitat sa revina (OMV Petrom), alta ne-a trimis la statut (SIF Transilvania) si alte doua (Banca Transilvania si Antibiotice) au aratat ca nu au nimic de ascuns.

Cel mai repede a sosit raspunsul SIF Transilvania (SIF3) care ne-a transmis ca informatiile solicitate le regasim in Actul constitutiv, document din care am aflat ca “remuneratia lunara a administratorilor se stabileste la nivelul a 2,5 salarii medii brute pe societate”. Din raportul anual aflam ca in 2010 valoarea cheltuielilor salariale a fost de  16,98 mil lei, ceea ce inseamna o remuneratie anuala pentru administratori de 41.635 lei. Limitele retributiei lunare directorului general se stabilesc intre sapte si doisprezece salarii medii brute pe societate, determinate fara salariul directorului general.

Surprinzator a fost sa descoperim ca doua companii romanesti – Banca Transilvania si Antibiotice – au raspuns la obiect, fara a se ascunde dupa scapari ale legii, exemplu ce ar trebui urmat de catre toti emitentii listati pe pietele romanesti. Astfel, in cazul Antibiotice, membrii Consiliului de Administratie primesc “1% din remuneratia directorului general ,respectiv 67 lei brut. Potrivit reglementărilor legislative în vigoare, remuneraţia directorului general este la nivelul salariului unui subsecretar de stat”, conform reprezentantilor societatii. La Banca Transilvania, fiecare membru CA este remunerat lunar cu 10.000 lei net, iar presedintele forului societatii primeste 15.000 lei net.

Raspunsul OMV Petrom s-a lasat asteptat doua luni, fara a mai sosi, motiv pentru care a trebuit sa ne informam de pe site-ul companiei. Din raportul anual pe 2010, care urmeaza sa fie aprobat in AGA, nu aflam nimic, desi Ordinul MFP nr. 3055/2009 precizeaza ca in notele explicative la situatiile financiare anuale companiile trebuie sa mentioneze “suma indemnizatiilor acordate in exercitiul financiar membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere in virtutea responsabilitatilor acestora”. Investitorii au fost insa informati cat vor castiga anul acesta membrii Consiliului de Supraveghere. Potrivit Notei 10 a Adunarii Generale prevazute pentru 26/27 aprilie, “se propune ca, pentru anul curent, remuneratia neta a fiecarui membru al Consiliului de Supraveghere al Societatii sa fie in cuantum de 20.000 euro/an”.

In schimb, din raportul pe 2009 obtinem informatia ca 85 administratori si directori OMV Petrom au fost platiti cu 18.003.261 lei, fara precizarea daca sunt sume brute sau nete. In urma calculelor, obtinem un castig mediu anual de  65.365 euro, la un curs mediu pentru anul respectiv de 4.2373 lei/euro.

Investitorii nu stiu daca toti cei 85 au castigat peste 50.000 euro, desi art. 225 (1) din Legea pietei de capital prevede ca “administratorii societatilor admise la tranzactionare sunt obligati sa raporteze, de indata, orice act juridic incheiat de catre societate cu administratorii, angajatii, actionarii care detin controlul, precum si cu persoanele implicate cu acestia, a carui valoare cumulata reprezinta cel putin echivalentul in lei a 50.000 euro”.

Nici acest articol, nici art. 113 lit G. alin (3) din Regulamentul 1/2006 emis in aplicarea lui nu spun ca sunt excluse contractele de munca, insa regula este aplicata numai cand vine vorba de tranzactii comerciale. Cert este ca CNVM considera ca “in cazul societatilor ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata, remuneratiile membrilor CA sunt aduse la cunostinta investitorilor prin intermediul rapoartelor pe care societatile au obligatia sa le realizeze”, potrivit raspunsului transmis la solicitarea EconomicTimes.ro.

Lipsa raspunsurilor celor patru companii si eschivarea acestora de la informarea investitorilor, precum si lipsa masurilor or sanctiunilor din partea supraveghetorului vin sa ne mai ofere un raspuns la intrebari de tipul: “de ce nu se investeste la Bursa?” sau “de ce aceasta neincredere in piata de capital?”.

Comentariu de Victor Stanila, PR Manager in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu