Vineri, 11 aprilie 2014

Scaderi importante pentru cotatiile futures ale SIF5

Sursa: Sibex

La Sibex, saptamana a debutat cu corectii pentru preturile futures ale Dow Jones si DESIF5. Pe segmentul derivatelor valutare, euro s-a depreciat fata de dolar, dar a castigat teren fata de leu.

Investitorii au fost mai retinuti comparativ cu saptamana precedenta, in conditiile in care piata bursiera din SUA, care principalul factor de influenta pentru investitorii de la Sibiu Stock Exchange, a fost inchisa, in America fiind aniversata „Ziua Eroilor” (Memorial Day). Astfel, la ora 17.15, numarul contractelor incheiate era de 2600 cu o valoare de aproape 21 milioane de lei.

In ceea ce priveste orientarea investitorilor, cele mai multe tranzactii au fost realizate pe segmentul financiar, pe cel al indicilor respectiv pe cel valutar.

Pe segmentul financiar, participantii au speculat evolutia derivatelor pe actiunile SIF5, incheind, pana la ora 17.15 un numar de aproape 1000 de contracte. Raportat la cotatii, acestea scadeau pentru toate scadentele tranzactionate, directie corelata cu evolutia actiunii SIF Oltenia pe piata spot. La ora mentionata,  cotatia pentru scadenta iunie pierdea 2,71%. Pentru septembrie DESIF5 se ieftineau cu 3,30% iar pentru decembrie 2011 cu 2,28%. Daca pentru Dow Jones tendinta de scadere a avut o amplitudine redusa, in schimb, pentru DESIF5 scaderile au fost mai puternice, conform variatiilor mentionate. Doar pentru martie 2012 variatia era mai redusa, cu o corectie de 0,63%, pe un volum mic.

Derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average se remarca, la randul sau, cu peste 900 de contracte incheiate. In lipsa raportarii la piata americana, investitorii nu au tranzactionat pe culoare largi de pret, variatiile fiind reduse. La ora 17.15 cotatia Dow Jones estimata pentru scadenta iunie pierdea 26 puncte in timp ce pe scadenta septembrie 2011 cotatia inregistra un minus de doar un punct. La aceeasi ora se inregistrau tranzactii si pe scadenta decembrie 2011, cotatia indicelui afisand un minus de 10 puncte.

Au mai fost tranzactionate si derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea, evolutia pretului futures fiind, conform datelor de la ora 17.15, una  decorelata de directia din piata suport, unde actiunea FP s-a depreciat cu 0,59%. La Sibex, cotatia DEFPR castiga 0,74% pe scadenta iunie.

Pe piata derivatelor valutare, participantii s-au aratat interesati in special de evolutia paritatii euro/dolar, tranzactionand contractul pe aceasta, denominat in lei. La ora 17.15 numarul contractelor  EUR/USD_RON era de 550. Miza a fost pusa pe un dolar mai puternic, moneda unica pierzand 0,13%, conform cotatiei de 1,42650 USD pentru un euro. Pe plan extern,  moneda euro a slabit pentru prima data in trei zile fata de dolar, pe fondul temerilor privind situatia Greciei, care va determina guvernele europene sa-si intensifice eforturile a rezolva criza din regiune, misiune dificila in contextul unei incetiniri a redresarii economiei globale.  Moneda euro a scazut fata de toate monedele reprezentative la ora la 08:20 in New York. Prim ministrul Greciei, George Papandreou, a declarat ca va continua implementarea noilor masuri de austeritate, chiar daca a esuat sa primeasca sprijinul opozitiei.

Tot pe piata derivatelor valutare a fost tranzactionat si cursul euro/leu. Investitorii de la Sibiu mizeaza pe un leu usor mai slab la finalul lunii viitoare, cotatia monedei unice inregistrand crestere de aproape jumatate de ban, ajungand la valoarea de 4.1250 lei.

S-au inregistrat tranzactii si pe segmentul spot unde investitorii au tranzactionat 17,000 de actiuni Prodplast Imobilare, pe ATS-ul Sibex.  Cotatia PPLI a crescut puternic, cu 60 bani, pana la 5,5 lei/actiune.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu