Vineri, 11 aprilie 2014

Schimbare de lider pe piata fondurilor mutuale: Raiffeisen ii intrece “la mustata” pe rivalii de la Erste

Sursa: AAF

Competitia dintre administratorii de fonduri mutuale devine tot mai stransa, dupa ce Raiffeisen Asset Management (RAM) a devenit in februarie cel mai mare administrator de fonduri, detronandu-i astfel pe rivalii de la Erste Asset Management.

RAM administra active in valoare totala de 2,437 miliarde de lei, luand in calcul inclusiv conturile individuale, in timp ce Erste Asset Management avea in administrare active totale in valoare de 2,436 miliarde de lei, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

“Reteta succesului este gama larga de instrumente oferita investitorilor, atat in lei cat si in dolari, precum si modul eficient in care consilierii Raiffeisen Bank au reusit sa transmita clientilor produsele”, a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Fondul Raiffeisen Monetar administrat de RAM a avut in februarie cele mai mari subscrieri nete, de 71,3 milioane de lei, in timp ce BCR Monetar, cel mai mare fond din industrie, a atras subscrieri nete in valoare de 18,6 milioane de lei.

“Noi suntem in competitie cu noi insine si vrem sa oferim clientilor o gama cat mai diversificata de produse. Ne propunem sa fim un jucator de top, insa nu cred ca este un atu la vanzari daca esti pe primul loc sau pe locul doi”, a mai spus Ion.

Acesta a mai adaugat ca unul dintre motivele care a dus la cresterea activelor Raiffeisen este si faptul ca, de la 1 ianuarie 2011, clientii RAM au posibilitatea de a delega reprezentantii companiei pentru a depune declaratiile trimestriale privind impozitul pe castigul de capital.

La nivelul intregii industrii, activele totale ale fondurilor de investitii ajung la 6,15 miliarde de lei, cu aproape 5% mai mari fata de luna ianuarie.

Volumul subscrierilor nete inregistrat in luna februarie 2011 de fondurile deschise, a depasit 57 milioane de euro, din care 22,6 mil.euro sunt subscrieri nete la fondurile monetare, iar 18,7 mil. euro sau 33% din total, sunt subscrieri nete la fondurile denominate in euro.

Fondul Raiffeisen Euro a atras luna trecuta subsscrieri nete in valoare de 15 milioane de euro. Rivalii de la Erste nu au nici un fond denominat.

“Sumele atrase de fondurile denominate reflecta apetitul de economisire pe care il vedem si in sistemul bancar”, a mai spus Mihail Ion.

Activele nete ale fondurilor monetare au ajuns la finele lunii februarie la 3,26 miliarde de lei. Totodata, fondurile de obligatiuni si cele din categoria “altele”, inregistreaza in premiera la finele lunii februarie, active nete de peste un miliard de lei.

Fondurile de actiuni aveau la finele lunii trecute active nete in valoare de 237 milioane de lei si un numar de 12.347 de investitori.

La nivelul intregii industrii, numarul total al investitorilor a ajuns la finele lunii, la peste 320.000, din care peste 228.000 sunt investitori la fondurile deschise, potrivit AAF.

Cei mai multi investitori sunt in fondurile monetare.

 

ramona.asiminei@economictimes.ro

 

Lasati un comentariu