Vineri, 11 aprilie 2014

Se va muta lupta pentru control de la SIF-uri la FP? Analistii: Strainii nu sunt interesati de asa ceva, iar oamenii de afaceri locali nu au suficienta putere

Sursa: BVB

Pierderea de catre stat a pozitiei de control in actionariatul Fondului Proprietatea (FP), dupa mai bine de cinci ani de la infiintarea fondului, a determinat cea mai puternica apreciere pentru actiunile FP de la listarea la Bursa, pretul acestora crescand cu peste 3% si revenind peste pragul de 0,5 lei pe actiune.

Azi s-a tranzactionat 1,7% din capitalul Fondului, valoarea tranzactiilor ajungand in total la aproape 125 milioane de lei (30,2 milioane de euro), dintre care cea mai mare parte au fost operatiuni deal (prin negociere directa).

Participatia statului in cadrul FP ajunge la aproape 25% ca urmare a reluarii procedurii de despagubire, potrivit datelor ANRP, acesta fiind un moment foarte important in evolutia viitoare a Fondului, in conditiile in care actionarii privati nu vor mai avea drepturile de vot limitate si vor putea chiar sa preia controlului Fondului. La FP nu exista un prag de detinere ca la SIF-uri.

“S-a vazut un impuls pozitiv al pretului in sedinta de azi ca urmare a reducerii participatiei statului. Cred ca Fondul Proprietatea este intr-o circumstanta favorabila pentru ca este printe companiile cu cel mai mare free-float din piata si se poate crea o concentrare a actionariatului. Chiar daca acest lucru nu se va intampla foarte curand, este important ca s-au creat premisele pentru o concentrare a actionariatului”, a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, a doua companie de pe piata administrarii de fonduri din Romania.

El a adaugat totusi ca perspectivele Fondului Proprietatea sunt determinate de oferta Petrom, de listarea unor pachete controlate de stat la care  si FP are participatii, precum si de evolutia companiilor din portofoliu.

Analistii spun totusi ca nu vad in viitor o lupta pentru control la Fondul Proprietatea similara celor care s-au incercat la SIF-uri.

“Pentru marii investitori de afara, in cazul unui emitent sub 2 miliarde de euro cum e FP, o suma de 500 milioane de euro ca sa iei 25% nu ar fi foarte mare. Dar ca intrare pe un singur emitent pe o piata emergent ar fi mult. Iar daca ne uitam la ce s-a intamplat la AGA, vedem ca au participat foarte putini investitori straini, la fel ca la SIF-uri, ceea ce inseamna ca aici vorbim de investitori de portofoliu care nu doresc sa se implice in management”, a mentionat Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital din cadrul BCR.

“In acelasi timp, spre deosebire de SIF-uri, la FP vorbim de prea multi bani pentru oamenii de afaceri locali. FP este de doua ori cat toate SIF-urile la un loc”, a adaugat Caruntu.

Acesta remarca totodata ca in ultimele luni principalii cumparatori de actiuni FP au fost investitorii straini, speculatorii locali cautand sa-si marcheze profitul dupa ce cumparasera titlurile de pe piata “gri”. Institutionalii straini detineau 23,3% din actiunile FP  la 16 mai, doar cu putin sub participatia de 25,2% pe care o aveau persoanele fizice romane.

Analistul evidentiaza pe de alta parte cresterea puternica pe care o avut-o azi actiunile, desi stirea privind faptul ca peste 12% din capitalul FP va fi disponibil pentru tranzactionare ar trebui sa puna presiune asupra pretului in urmatoarele luni.

“Pe mine m-a surprins cresterea de azi, mai ales ca erau speculatii ca statul ar putea intarzia procesul si dintr-o data vedem ca nu 10% din actiuni, cum se vehicula initial, ci chiar mai mult, au fost eliberate”, a spus Mihai Caruntu.

Cel mai bun moment pentru a acumula actiuni

Potrivit acestuia, in urmatoarele 3-6 luni va fi cea mai buna oportunitate de a cumpara actiuni FP, deoarece pachetul de 12% va intra treptat in piata.

“Este foarte putin probabil sa beneficiezi de preturi mai mici dupa aceea, pentru ca procesul de despagubire se va derula lent”, considera analistul de la BCR.

Desi pretul va resimti din nou presiunea la vanzare, el nu crede ca acesta cobori sub 0,45 lei/actiune.

“Un pret de 0,45 lei/actiune ar fi echivalentul cash-ului, participatiei de la Petrom si din alte companii listate. Ar insemna totodata un discount mai mare de 60% fata de activul net unitar, ceea ce ar fi exagerat, iar investitorii straini isi vor active ordine de cumparare”, spune Mihai Caruntu. Acesta are un pret-tinta de 0,72 lei/actiune pentru FP, pe care il considera foarte solid.

Cresterea de azi a actiunilor FP, dupa anuntul privind scaderea participatiei statului sub 33%, este o indicatie, mai spune analistul de la BCR, a increderii investitorilor ca de-acum inainte grupul Franklin Templeton va putea administra Fondul fara a se teme de vreo interventie din partea statului.

“Este adevarat ca pana acum Templeton s-a opus de mai multe ori statului roman in ceea ce priveste companiile din portofoliul FP, dar toata lumea era constienta de faptul ca statul domina Comitetul Reprezentantilor, organismul de supraveghere al Fondului”, a mentionat Caruntu.

De-acum inainte, actionarii privati ai FP vor putea intra mult mai usor in Comitetul Reprezentantilor, de vreme ce drepturile lor de vot nu mai sunt limitate.

ramona.asiminei@economictimes.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu