Marti, 21 ianuarie 2014

Sectorul financiar din SUA, datele din piata muncii si inflatia stabila sustin cumparatorii

Rezultatele Bank of America, Morgan Stanley depasesc estimarile, imping S&P500 spre cel mai bun inceput de an de dupa 1987

Bank of America a publicat un profit de aproape 2 mld. de dolari, marcand revenirea pe profit a bancii aflata pe locul 2 in SUA, dupa rezultatele negative din urma cu un an. Profitul de 15 centi/actiune a depasit cu aproape 10% asteptarile medii; venitul total a crescut cu 11%, impulsionand actiunile cu peste 5% in deschidere. MorganStanley a raportat pierderi de 15 centi pentru fiecare actiune, mult mai mici decat cele de 57 de centi asteptate. Majoritatea institutiilor financiare majore care au publicat rezultatele au depasit estimarile, oferind o incredere solida investitorilor. Tendinta de apreciere a fondului ETF.Fin.US care a castigat 7,71% de la inceputul acestui an a fost un motor de crestere pentru intreaga piata. Sectorul bancar performeaza astfel mai bine decat indicele pietei de capital americane, S&P500, care a avansat cu 4% in aceeasi perioada. Cel mai bun inceput de an din ultimii 25 ai acestui indice ilustreaza increderea investitorilor ca tiparnita Fed va continua sa izoleze economia americana de furtuna din Europa inaintea alegerilor -  si speranta ca in cele din urma chestiunile de peste Ocean vor fi clarificate. Realitatea ar putea pune sub semnul intrebarii aceste ipoteze, mai ales daca Europa merge pe calea pasilor mici si neconvingatori urmata pana de curand.

Cocktail mai mult dulce decat amarui in SUA

Revenirea din sectorul bancar este privita ca un indiciu pentru starea generala a economiei. Si cu exceptia sectorului imobiliar, peisajul datelor de joi s-a armonizat cu climatul favorabil: cererile de ajutoare de somaj au coborat cu 15% pana la 352 de mii saptamana trecuta, inflatia nu pare o problema majora – la nivelul consumatorilor indicele preturilor a marcat o stagnare in decembrie, in timp ce componenta care exclude elemente volatile a avansat cu 0,1%. Scaderea pretului energiei a permis obtinerea unui rezultat rezonabil pentru intregul an, cu un avans de 2,2%. Prea putini investitori au mai acordat atentie pietei imobiliare, care streseaza inca o parte a comitetului Fed: constructiile la care au inceput lucrarile au scazut la 6,6 milioane de unitati. Petrecerea ar putea continua numai daca Grecia satisface asteptarile generale pentru eliberarea transei urmatoare.

Grafic US.500 – H4

Grafic ETF.Fin.US – H4

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu