Marti, 11 februarie 2014

Sedinta Fed nu ar trebui sa surprinda

Vanzarile de retail incetinesc in America de Nord

Avansul vanzarilor cu amanuntul a fost de doar 0,2% in noiembrie, mult sub estimarea de 0,6%. Tendinta este de limitare a avansului consumului, care ar putea continua anul viitor, si efectul asupra pietelor a fost de potolire a entuziasmului la cumparare. Cu toate acestea economia americana ramane mult mai bine pozitionata decat Europa pentru trimestrele urmatoare, anualizat avansul vanzarilor a crescut la 6,8%; merita urmarita si disputa politica privind ajustarile bugetare, republicanii si democratii ar trebui sa poata anunta un acord zilele acestea pentru a evita o noua runda de vanzari.

Incetinire lunara a vanzarilor cu amanuntul in SUA. Sursa: forexfactory.com

QE, o chestiune de timp – doar ca teoretic mai este de asteptat

Cuprinzand datele din economia americana, Fed ar avea motive sa nu modifice parametrii de politica monetara: rata somajului a scazut la 8,6%, cea mai rapida contractie din acest an, indicatori ai increderii precum cel compilat de University of Michigan au inceput sa revina iar economia este estimata sa accelereze in ultimul trimestru ritmul de crestere cu jumatate de procent, de la 2,5% in T3. Motive de asteptare ofera si dezbaterea nefinalizata privind problema cresterii efective a taxelor pe venituri – o asemenea hotarare ar inaspri politica fiscala si ar face mai probabila interventia Fed. Aproape toate indiciile conduc la o pastrarea a promisiunilor curente – dobanzi scazute pentru perioada urmatoare – in raportul de la 21.15.
Tiparnita ar putea sa fie repornita abia la anul. Un anunt al unor achizitii de instrumente ipotecare securitizate (MBS) este scenariul cu probabilitate mica – o asemenea surpriza ar duce la focuri de artificii in pietele de actiuni si o corectie a dolarului american. In prezent, dolarul este la cautare atat in fata Euro cat si a francului elvetian. In Elvetia, o posibila noua miscare dinspre Banca Nationala joi ar fi argumentul pentru actiunea anticipativa a pietelor care a dus francul elvetian in defensiva.

Grafic USDCHF – D1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu