Miercuri, 15 ianuarie 2014

“Sell in may and go away”, or maybe not

La bursa circula o vorba in perioada aceasta: “Sell in may and go away!”. In baza unor studii realizate in trecut se spune ca in perioada mai – octombrie ar fi performante mai slabe la bursa, fata de perioada noiembrie – aprilie. Pentru a vedea in ce mod s-a aplicat aceasta tendinta la bursa locala, am analizat evolutia indicelui BET, al celor mai performante companii de la bursa locala. Prin comparatie, am studiat si evolutiile indicelui SP500, al celor mai mari companii la bursa americana, in cazul acestuia fiind un numar mai mare de observatii si o piata bursiera mai lichida. Ambii indici au fost studiati de la data publicarii, numarul de observatii in cazul primului fiind de 14, iar cel in cazul celui de-al doilea, de 56.

Dupa cum se remarca in tabelul anterior, atat in perioada noiembrie-aprilie, cat si in perioada mai-octombrie au predominat evolutiile pozitive pentru ambii indici. Intr-adevar, avem evolutii mai slabe in perioada mai-iunie fata cele din perioada precedenta, insa diferentele nu sunt unele majore.

In urmatoarele doua grafice sunt prezentate frecventele relative ale evolutiilor indicilor in cele doua perioade de referinta. De exemplu, in cazul indicelui BET, evolutii intre 5 si 15% au fost inregistrate la 21% din observatii in perioada mai-octombrie si la 36% din observatii in perioada noiembrie-aprilie.

Daca analizam evolutiile pe intervale in ansamblu, observam ca la bursa locala cele mai multe observatii se gasesc intre 5% si 40%, iar la bursa americana intre 0% si 15%. Dinamica mai accelerata a indicelui indicelui BET se poate explica prin gradul mai mic de dezvoltare al bursei locale si prin volatilitatea mai mare

Dupa perioadele de referinta, reiese ca evolutiile indicelui BET din perioada mai-octombrie au fost mai slabe in conditiile unor cresteri mai mici, dar mai bune pe fondul unor cresteri mai mari. Evolutiile indicelui SP500 sunt contrare celor ale indicelui BET. In intervalul 0% si 5% s-au obtinut performante mai bune in mai-octombrie, in timp ce in intervalul 5% si 15% s-au obtinut performante mai bune in noiembrie-aprilie.

Sursa: Puls Capital

Pe langa evolutia in functie de perioade, am studiat si care a fost situatia celor doi indici doar in luna mai. Aceasta este prezentata in graficul al treilea. Indicele BET s-a corectat in 50% din 14 ani, iar indicele SP500 s-a corectat in 41% din 56 ani.

Sursa: Puls Capital

Evolutii intre 0% si 5%, unele normale pe o luna pentru o piata lichida, se gasesc la 14% din observatiile pe indicele BET si la 48% din observatiile pe indicele SP500.

Din cele studiate, reiese o tendinta mai slaba in lunile mai-octombrie, in anumite situatii. Dupa cum am vazut, atat in luna mai, cat si in perioada mai-octombrie in ansamblu au predominat evolutiile pozitive, iar acestea uneori au fost destul de mari. Dupa cum se remarca in graficele pe intervale, pot fi evenimente interesante care sa atraga interesul investitorilor in orice perioada. Prin urmare, trebuie sa luam in calcul performantele istorice, dar si perspectivele de piata.

Comentariu de Daniela Ropota, analist in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest

2 Comentarii

  1. Cristian Dumitru spune:

    Problema cu analizele istorice asa de indepartate la BVB este ca intre timp au intervenit factori majori si pur si simplu nu exista termeni de compartie intre perioade. Gen 1997 – 2005 (inainte de aderarea la UE) si 2005 – 2012 – dupa aderare in contextul globalizarii. Apoi inflatia de prin anii 90′ si inceputul anilor 2000 era atat de ridicata ca depasea 30% intr-un an. Pusa in contextul inflatiei de acum de 2% nu-si are rostul. O analiza pe seria de date ajustata cu inflatia era mult mai indicata. Bursa crestea atunci uneori doar pentru ca preturile cresteau puternic de la o luna la alta. Apoi seria de date de 14 ani este foarte mica. Se recomanda ca astfel de analize seriale de timp sa se faca pornind de la un esantion de cel putin 30 de valori. Chiar si pe piata americana exista astfel de probleme si trebuie avute in vedere. Conditiile din anii 1950 ale bursei americane nu mai corespund cu cele de astazi, asa ca probabil ar trebui ingustat intervalul de analiza.
    Evolutia mai slaba de pe perioada verii a burselor ar putea fi de ordin sezonier la nivelul activitatii economice mondiale insa nu am studiat acest lucru. Poate o voi face in curand. Noroc

  2. Daniela Ropota spune:

    Buna ziua! Am citit cu interes recomandarile. Sunt de acord cu dvs, numarul de observatii pentru BVB este inca unul mic si tocmai de aceea am analizat si evolutiile pe SP500 (plus ca mai sunt factorii legati de gradul de dezvoltare, lichiditate etc). Pentru indicele BET am tras linie pentru a vedea care au fost performantele la noi pana in prezent. Intr-adevar, contextul economic este altul peste zeci de ani, dar teoretic vorbind trendurile si tendintele in functie de ciclurile economice tind sa se se pastreze. Desigur ca analiza evolutiilor ajustate cu inflatia este buna pentru o acuratete mai mare, insa eu am vrut sa vad care e tendinta. Se spune ca In perioadele cu inflatie ridicata si randamentele cerute sunt mai mari. De exemplu, Inflatie anuala cu doua cifre la noi a fost inainte de 2004 si in anii respectivi indicele BET a atins tot anual cresteri de 100%. Totusi, m-am mai uitat o data in mare pe evolutiile ajustate cu inflatia in luna mai si in ansamblu, procentul corectiilor pe indicele BET s-a pastrat, iar cel pe SP500 a crescut de la 41% la 48%. In functie de perioade, tendinta se mentine pe indicele SP500, evolutiile par mai slabe in perioada mai-octombrie, fata de noiembrie-aprilie. Ponderea evolutiilor pozitive in total pentru noiembrie-aprilie scade spre 70%, iar in mai-octombrie spre 50%. In cazul indicelui BET, ponderea evolutiilor pozitive ramane peste 50% in ambele perioade. In final, remarc ca si in perioadele cu activitate mai slaba pot fi performante interesante la bursa si prin urmare ar trebuie urmarite indeaproape oportunitatile. Numai bine.

Lasati un comentariu