- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

“Sell in may and go away”, or maybe not

Posted By admin On 5 mai 2012 @ 9:04 In Ghidul investitorului,Opinii | 2 Comments

La bursa circula o vorba in perioada aceasta: “Sell in may and go away!”. In baza unor studii realizate in trecut se spune ca in perioada mai – octombrie ar fi performante mai slabe la bursa, fata de perioada noiembrie – aprilie. Pentru a vedea in ce mod s-a aplicat aceasta tendinta la bursa locala, am analizat evolutia indicelui BET, al celor mai performante companii de la bursa locala. Prin comparatie, am studiat si evolutiile indicelui SP500, al celor mai mari companii la bursa americana, in cazul acestuia fiind un numar mai mare de observatii si o piata bursiera mai lichida. Ambii indici au fost studiati de la data publicarii, numarul de observatii in cazul primului fiind de 14, iar cel in cazul celui de-al doilea, de 56.

Dupa cum se remarca in tabelul anterior, atat in perioada noiembrie-aprilie, cat si in perioada mai-octombrie au predominat evolutiile pozitive pentru ambii indici. Intr-adevar, avem evolutii mai slabe in perioada mai-iunie fata cele din perioada precedenta, insa diferentele nu sunt unele majore.

In urmatoarele doua grafice sunt prezentate frecventele relative ale evolutiilor indicilor in cele doua perioade de referinta. De exemplu, in cazul indicelui BET, evolutii intre 5 si 15% au fost inregistrate la 21% din observatii in perioada mai-octombrie si la 36% din observatii in perioada noiembrie-aprilie.

Daca analizam evolutiile pe intervale in ansamblu, observam ca la bursa locala cele mai multe observatii se gasesc intre 5% si 40%, iar la bursa americana intre 0% si 15%. Dinamica mai accelerata a indicelui indicelui BET se poate explica prin gradul mai mic de dezvoltare al bursei locale si prin volatilitatea mai mare

Dupa perioadele de referinta, reiese ca evolutiile indicelui BET din perioada mai-octombrie au fost mai slabe in conditiile unor cresteri mai mici, dar mai bune pe fondul unor cresteri mai mari. Evolutiile indicelui SP500 sunt contrare celor ale indicelui BET. In intervalul 0% si 5% s-au obtinut performante mai bune in mai-octombrie, in timp ce in intervalul 5% si 15% s-au obtinut performante mai bune in noiembrie-aprilie.

[1]

Sursa: Puls Capital

Pe langa evolutia in functie de perioade, am studiat si care a fost situatia celor doi indici doar in luna mai. Aceasta este prezentata in graficul al treilea. Indicele BET s-a corectat in 50% din 14 ani, iar indicele SP500 s-a corectat in 41% din 56 ani.

[2]

Sursa: Puls Capital

Evolutii intre 0% si 5%, unele normale pe o luna pentru o piata lichida, se gasesc la 14% din observatiile pe indicele BET si la 48% din observatiile pe indicele SP500.

Din cele studiate, reiese o tendinta mai slaba in lunile mai-octombrie, in anumite situatii. Dupa cum am vazut, atat in luna mai, cat si in perioada mai-octombrie in ansamblu au predominat evolutiile pozitive, iar acestea uneori au fost destul de mari. Dupa cum se remarca in graficele pe intervale, pot fi evenimente interesante care sa atraga interesul investitorilor in orice perioada. Prin urmare, trebuie sa luam in calcul performantele istorice, dar si perspectivele de piata.

Comentariu de Daniela Ropota, analist in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/sell-in-may-and-go-away-or-maybe-not/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/05/frecventa.jpg

[2] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/05/frecventa-relativa.jpg

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.