Vineri, 11 aprilie 2014

Semne bune anul nu are: de cele mai multe ori cand Dow Jones a fost pe minus la sfarsitul lunii august, a terminat si anul tot pe pierdere

Bursa americana a inregistrat ieri cele mai reduse volume de tranzactionate din acest an, respectiv 3 miliarde de actiuni, cu 25% sub media zilnica a lunii august si cu 40% sub volumele normale, scrie CNBC.com.

Principalul indice american, Dow Jones, a pierdut 4,4% in aceasta luna, in timp ce S&P 500 a suferit, la randul lui, o scadere de 4,8%. Luna septembrie este in mod statistic cea mai slaba luna pentru actiuni, cu o pierdere in medie de 1% pentru Dow si de 0,7% pentru S&P.

“Minimul de vineri de 1.039 de puncte pentru S&P 500 va fi urmatorul nivel de referinta. O inchidere sub acest nivel ar deschide drumul spre noi scaderi pana la 1.010 de puncte”, a declarat, pentru CNBC, Scott Redler, analist tehnic la T3Live.com.

Traderii si analistii se uita la septembrie ca la o luna care promite volatilitate. Incepand din 1929, in 81% din cazurile cand Dow  a inregistrat o pierdere la finalul lunii august, a fost pe minus si la sfarsitul anului respectiv. De la inceputul anului, Dow Jones are o pierdere de peste 4%.

Pe de alta parte, Jeff Kleintop, analistul-sef de la LPL Financial, a spus, intr-un email, ca se asteapta la un declin, dar vede si o revenire in ultima parte a anului.

“Am strans 10-15% cash din actiuni saptamana trecuta in anticiparea unor noi scaderi si a cresterii riscului in saptamanile urmatoare, pana cand factorii catalizatori intra in actiune pentru un raliu in ultima parte a anului”, a spus acesta.

Analistii considera ca alegerile din noiembrie ar putea fi un punct de cotitura pentru piata de actiuni deoarece vor clarifica lucrurile in ceea ce priveste mediul politic.  2010 este an electoral in Statele Unite, cele mai importante alegeri fiind cele pentru locurile din Senat si Camera Reprezentantilor.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu