Marti, 14 ianuarie 2014

Sfaturile pe care gigantul BlackRock le da investitorilor pentru a trece cu bine de turbulentele de pe burse

Gigantul american BlackRock, companie ce administreaza active de 3.600 miliarde de dolari (iunie 2011) a venit cu o serie de sfaturi pentru investitori care sa ii ajute pe acestia sa treaca mai usor peste perioadele de turbulente de pe burse.

Astfel, primul sfat oferit de Blackrock investitorilor este sa fie informati si sa inteleaga suisurile si coborasurile pietei.

“Intelegerea comportamentului general al pietei este un factor important pentru a putea investi atat in perioadele bune, cat si in perioadele in care pietele ne pun la incercare, dar si pentru a putea deveni un investitor de succes pe termen lung”, precizeaza reprezentantii BlackRock.

Acestia au adaugat ca de-a lungul timpului actiunile s-au dovedit a fi o investitie foarte buna, dar asta nu inseamna ca in fiecare an vor aduce castiguri de doua cifre sau ca macar vor fi pe plus.

“Cu alte cuvinte, perioadele de scadere, asa cum este cea pe care o traversam acum, precum si cele de crestere, sunt normale pentru investitiile in actiuni. Evenimentele care nu pot fi prevazute vor avea un impact in piata si uneori acesta va fi negativ. Totusi, ar putea sa nu fie benefic sa lasati scaderile pe termen scurt sa va atraga atentia de la tintele pe termen lung sau de la potentialul pietei pe termen lung”, au mai spus acestia.

Fiti oportunisti! Profitati de scaderi

Daca vedeti scaderile pietei ca pe oportunitati de cumparare, puteti sa va cresteti semnificativ potentialul de crestere pe termen lung, atunci cand piata isi va reveni, spun administratorii de la BlackRock.

“Desi nimeni nu poate prezice momentul in care piata va scadea sau va creste, unii investitori aleg sa cumpere atunci cand pietele sunt “on sale”. Aceasta strategie se poate dovedi a fi riscanta si ar putea aduce pierderi suplimentare, dar investitorii care isi cresc expunerea pe actiuni sau care isi diversifica portofoliul atunci cand pietele sunt in scadere, ar putea aduce avantaje mai mari decat o strategie care presupune reducerea expunerii pe actiuni atunci cand acestea se apropie de minime”, au precizat reprezentantii grupului american.

Lasati banii sa lucreze pentru voi

In orice perioada vor fi zile de cresteri si zile de scaderi. Daca pierdeti chiar si cateva dintre cele mai bune zile ale pietei puteti avea un castig semnificativ mai mic decat piata. Daca incercati sa calculati directia pietei si gresiti calculul chiar si cu o mica marja, puteti sa ratati un raliu al pietei care ar putea sa va imbunatateasca substantial castigul.

Diversificati – Reduceti volatilitatea si cresteti potentialul de castig

Diversificarea investitiilor ajuta la scaderea riscului si la cresterea potentialului de castig pe termen lung. “Aceasta strategie poate fi si mai importanta intr-o perioada dificila pentru piete, cand fluctuatiile pietei sunt la ordinea zilei. Diversificarea poate reduce volatilitatea portofoliului si va ajuta sa obtineti pe termen lung un randament peste medie”, au mentionat expertii BlackRock.

Pastrati-va increderea si concentrati-va asupra obiectivelor investitionale

“Investitorii au vazut pietele financiare trecand prin socuri cauzate de factori politici si economici, iar pietele pot reactiona dramatic in anumite cazuri, dar investitorii ar trebui sa se concentreze la obiectivele pe termen lung. Investitorii stiu ca, pe termen lung, pietele au demonstrat o elasticitate remarcabila in vremuri de criza. Investitorii care sunt informati, care continua sa investeasca, care sunt oportunisti si care au un portofoliu diversificat au un grad de incredere mai ridicat in faptul ca tintele lor pot fi atinse”, subliniaza  BlackRock.

Lasati un comentariu