Luni, 07 aprilie 2014

SIF Moldova pregateste terenul pentru o viitoare listare la Varsovia sau Viena

Sursa: SIF Moldova

SIF Moldova (SIF2) face primii pasi in directia listarii si pe o alta piata, actionarii societatii urmand sa discute, in AGA din aprilie, o serie de modificari ale actului constitutiv, care vor permite SIF Moldova sa se listeze si pe o alta piata regmentata.

“Ne intereseaza sa avem aceasta posibilitate in statut pentru ca in viitor actionarii nostri sa poata sa decida daca vor sa ne listam si pe o alta piata. Adica, sa fim listati la BVB, care este reprezentativa in Romania in ceea ce priveste piata spot, si pe o alta piata reglementata. Vrem sa avem posibilitatea de a ne lista pe o alta bursa, pentru investitorii care nu doresc sa intre direct pe piata locala”, a declarat pentru EconomicTimes.ro, Claudiu Liviu Doros, vicepresedinte si director general adjunct in cadrul SIF Moldova.

Astfel, potrivit propunerilor facute de conducerea SIF Moldova, in actul constitutiv al societatii va fi introdus articolul Art. 3, alin. 11 care prevede ca “actiunile sunt admise la tranzactionare cel putin pe o piata reglementata din Romania. Actiunile vor putea fi tranzactionate si pe o alta piata reglementata, din state membre sau nemembre ale UE”.

“Nu are niciun rost sa ne listam la Sibiu. Nu vad rolul a doua burse in Romania, cu doua piete futures si doua piete spot. Sunt un sustinator al fuziunii celor doua burse. Aceasta concurenta este paguboasa pentru noi ca actionari in ambele societati. Cheltuielile pe care cele doua burse le-au facut pentru a-si dezvolta piata futures (la BVB) si piata spot (la Sibex) sunt nejustificate”, a spus Doros.

El a subliniat ca, impreuna cu alti actionari importanti ai celor doua burse, vor lupta pentru fuziunea BVB si Sibex. SIF Moldova detine pachete de cate 5% din cele doua burse, potrivit lui Doros.

Vicepresedintele SIF Moldova a adaugat ca listarea SIF Moldova pe o alta piata nu se va face foarte curand, societatea asteptand momentul potrivit. El a mai spus totodata ca listarea ar trebui facuta pe o piata din Europa,  Varsovia si Viena fiind primele optiuni.

“Listarea ar trebui sa ia in calcul in special Europa Centrala si de Est. Daca mergem la Londra suntem prea mici ca sa fim atractivi, iar pe piata secundara nu suntem vizibili si am repeta povestea A&D Pharma. Am lasat posibilitatea de a ne lista oriunde, char si in afara UE, insa Viena si Varsovia sunt, in opinia mea, cele mai potrivite optiuni”, a spus Doros.

Printre propunerile de modificare a actului constitutiv pe care SIF Moldova le va supune spre aprobare actionarilor luna viitoare se regaseste si modificarea potrivit careia „orice persoana poate dobandi sau detine, cu orice titlu, actiuni emise de socie­tate, in conditiile legii”. In actul constitutiv din prezent, se prevede ca “orice persoana poate detine sin­gura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat cel mult 1% din SIF”.

“Ne pregatim de ridicarea pragului si vrem sa nu mai avem nicio limitare in actul constitutiv. De fapt, principiul pe care am mers cand am propus aceste modificari a fost sa avem cat mai putine limitari”, a explicat Doros.

O alta modificare prevede reducerea cvorumului necesar pentru deliberarea adunarilor generale ale actionarilor. Astfel,  “pentru validitatea deliberarilor adunarii generale ordinare este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot”. In prezent este necesara prezenta actionarilor care sa reprezinte cel putin jumatate din capitalul social al societatii.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu