Duminica, 22 decembrie 2013

SIF-urile au castigat peste 12% in doar o saptamana. Ce conduce cresterea?

Sursa: Fin.ro

Pragul de detinere de la aceste societati a devenit aproape o „fata morgana” a pietei de capital

SIF-urile, unele dintre cele mai im­portante actiuni de la Bursa, au cas­tigat peste 12% in ultimele sapte sedinte de tranzactionare, iar bro­kerii spun ca totul are legatura cu anuntul pe care SIF Moldova (SIF2) l-a facut recent. Masurile ambitioase pe care aceasta societate le-a prezentat, in ceea ce priveste politica de dividende, valorifi­carea actiunilor de la BCR, dar si modifi­carea actului constitutiv, au impulsionat piata si ar putea conduce cresterea si in perioada urmatoare.

„Efectul SIF Moldova” este explicatia oferita de cei mai multi dintre brokeri in ceea ce priveste cresterea puternica a SIF-urilor din ultima perioada. Actiunile SIF-urilor au castigat 12,6% in doar sapte sedinte de tranzactionare, numai ieri avansand, in medie, cu peste 3%.

„SIF-urile sunt influentate din ce in ce mai mult de SIF Moldova, care conduce prin vestile bune pe care le-a anun­tat despre dividend si esti­marea generoasa privind randamen­tul acestuia”, a decla­rat Mihai Chisu, broker in cadrul socie­tatii IFB Finwest.

El crede ca miscarea de crestere a SIF-urilor ar putea continua in urmatoa­rele doua luni.

„Teh­nic, BET-FI (indicele ca­re urma­reste evolutia SIF-urilor – n.r.) se afla la un prag im­portant, 24.300 de puncte, iar daca va trece de acest prag s-ar putea duce spre 27.000 de punc­te, cel putin intr-o prima faza“, spune Chisu.

Un alt element care in­flu­enteaza cres­te­rea SIF-urilor este, potrivit brokerului de la IFB,  arbitrajul care se poate face la Bursa de la Sibiu pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) si care poate aduce un randament comparativ cu dobanda ban­cara, opera­tiune pentru care este nece­sara intr-o prima faza acumularea de ac­tiuni SIF Oltenia pe Bursa de la Bucuresti.

O parere similara are si Darie Mol­dovan, directorul de tranzactionare al Broker Cluj, care crede ca avansul SIF-urilor se bazeaza pe discutiile recente despre vanzarea participatiei de la BCR.

„Pentru prima data, SIF-urile au pro­pus in mod concret valorificarea actiu­nilor de la BCR si cred ca asta a starnit piata”, a subliniat Darie Moldovan, direc­torul de tranzactionare al Broker Cluj. Acesta considera ca aprecierea ar mai putea continua in urmatoarele 1-2 sapta­mani.

„Eu sunt destul de optimist pe toata piata si in special pe SIF-uri”, spune Moldovan.

Amanari repetate

Unul dintre subiectele care de-a lun­gul timpului au avut o influenta puter­nica asupra evolutiei SIF-urilor a fost pragul care limiteaza in prezent deti­nerile in cadrul acestor socie­tati. Proiectul de lege care prevede majorarea limitei de detinere de la 1% la 5% este asteptat sa intre in dezbaterea guvernului, potrivit senato­rului Ovidiu Marian, initiato­rul proiectului, dar a tot fost amanat in ulti­mele saptamani, ca urmare a unor su­biecte mai urgente de pe agenda publica. De altfel, proiectul legislativ este blocat de aproape un an in Camera Deputatilor, forul deci­zional in acest caz.

„Cred ca problema cu pra­gul a fost atat de mult tergi­versata, incat pana nu se va vedea ceva concret nu va mai fi considerata o informatie pe baza careia sa cumperi sau sa vinzi”, considera Darie Moldovan.

Bro­kerul de la IFB crede ca, intr-un final, problema privind pragul de la SIF-uri se va rezolva, numai ca acest lucru va dura mult mai mult decat ar fi trebuit in mod normal.

„Traim in tara intereselor si, la un moment dat, dupa ce va fi exploatat suficient potentialul de a face bani de pe urma lui, vom asista la o liberalizare care va fi utila pietei. Intr-un final se va rezol­va, numai ca in loc sa dureze doua luni poate sa dureze si 10 ani”, spune Mihai Chisu.

In acelasi timp, Adi Lupsan, directo­rul general adjunct de la Intercapital Invest, nu crede, la randul sau, ca su­biectul privind pragul de la SIF-uri isi va gasi o rezolvare prea devreme.

„Nu cred ca vom avea noutati in pri­vinta pragului de la SIF-uri in primavara. Cred ca pe agenda publica sunt subiecte care sunt considerate mult mai impor­tante decat pragul de la SIF-uri si poli­ticienii nu se vor ocupa de acest lucru”, a declarat Lupsan.

„In conditiile legii”

Printre masurile „indraznete” pe care SIF Moldova le va supune spre aprobare actionarilor luna viitoare se regaseste si modificarea actului constitutiv, astfel incat prevederile din prezent, potrivit carora orice persoana poate detine sin­gura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat cel mult 1% din SIF, sa fie inlocuita de forma „orice persoana poate dobandi sau detine, cu orice titlu, actiuni emise de socie­tate, in conditiile legii”.

„Am vazut declaratiile foarte clare ale reprezentantilor CNVM, ale Executivului, Parlamentului, despre faptul ca se lu­creaza la o serie de modificari la Legea pietei de capital. Noi, ca societate listata, trebuie sa facem primul pas ca actul nostru constitutiv sa raspunda in orice moment cadrului legal. Noi nu intram in contradictie cu cadrul legal aplicabil la momentul acesta si nu vom impune noi alte reglementari decat cele din lege”, a explicat Costel Ceocea, presedintele-direc­tor general al SIF Moldova.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

 

 

Lasati un comentariu