Joi, 02 ianuarie 2014

Sistemul financiar-bancar in trimestrul III

In trimestrul III sectorul bancar a continuat sa resimta consecintele primului val al celei mai severe crize economico-financiare mondiale din ultimele decenii, precum si „sosirea” celui de-al doilea val al crizei (criza datoriilor suverane din economiile dezvoltate, indeosebi din Zona Euro – principalul partener comercial).

Acumularea de semnale nefavorabile din sfera climatului macro-bursier international pe parcursul ultimelor luni se resimte si pe plan intern. As mentiona in primul rand iesirea de capital din economie (inclusiv din sectorul bancar), exprimata si de deprecierea monedei nationale in ultimele luni. De asemenea, expunerea importanta a capitalului elen in sectorul bancar din Romania (Grecia se afla intr-un faliment de facto). De altfel, am asistat la unele mici crize de lichiditate pe parcursul verii, care au determinat interventia bancii centrale. Nu in ultimul rand, mentinerea unor blocaje economico-financiare la nivelul mai multor ramuri ale economiei (cererea interna) (constructii, imobiliar, etc.).

Aceste evolutii sunt fidel reflectate de evolutia indicatorilor din sectorul financiar-bancar. Practic, daca luam in calcul inflatia si evolutia cursului de schimb creditarea se zbate in cvasistagnare (limita intre contractie si crestere).

In trimestrul III creditul neguvernamental total a crescut cu 5% y/y, evolutie stabila comparativ cu T3 2010. Remarcam intoarcerea in teritoriu pozitiv a creditului neguvernamental in RON (crestere de 2,6% y/y). Pe de alta parte, creditul neguvernamental in valuta a decelerat (ritm de 6,4% y/y, comparativ cu 9% y/y in T3 2010).

Creditul acordat persoanelor fizice continua sa fie cea mai afectata categorie a creditarii. Populatia a intrat in criza cu un grad ridicat de indatorare, moneda nationala s-a depreciat, iar conditiile de la nivelul pietei fortei de munca sunt inca mult sub nivelul de dinainte de criza. Spre exemplu, creditul in RON acordat populatiei s-a contractat cu 4,8% y/y in T3, in timp ce creditul in valuta pentru populatie a decelerat la 3,8% y/y (de la 8,7% y/y).

Pe de alta parte, notam un apetit in crestere al companiilor pentru creditul in RON (creditul neguvernamental in lei pentru persoane juridice a crescut cu 9,3% y/y in T3, in accelerare de la 1% y/y in T3 2010), evolutie determinata si de reducerea dobanzilor. Iar creditul in valuta pentru companii a consemnat o evolutie stabila (9% y/y).

In ceea ce priveste evolutia dobanzilor practicate in sistemul bancar, notam continuarea reducerii marjelor de dobanda pe segmentul credite/depozite in RON in termeni y/y (cu 1,46 p.p. pentru cele existente si cu 1,15 p.p. pentru cele noi) si stabilizarea marjelor pe segmentul credite/depozite in Euro (atentie, calculele marjelor de dobanda nu iau in considerare datele pe luna septembrie, care urmeaza sa fie comunicate).

Iar rata restantelor la credite a continuat sa se majoreze (ajungand la aproximativ 9,3% la finele lunii august), pe fondul climatului macroeconomic dificil, dar si ca urmare a evolutiei cursului de schimb.

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Avantgarde Finance (fosta Target Capital)

Lasati un comentariu