- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Solutia Templeton pentru atragerea romanilor la Bursa: actiuni cu discount la IPO-urile companiilor de stat

Posted By Catalin Ciocan On 30 noiembrie 2010 @ 21:56 In Fonduri de investitii,Hot Stories | 1 Comment

[1]Administratorul FP a facut peste 150 de vizite la societati din Romania pentru gasirea de noi oportunitati de investitii

Oficialii Franklin Templeton, gru­pul care administreaza Fondul Proprietatea (FP), spun ca este greu de crezut ca piata roma­neasca de capital ar putea atra­ge cateva sute de milioane de euro pentru o oferta publica initiala (IPO) de amploare, avand in vedere marimea redusa a seg­mentului de investitori locali.

Solutia oferita de managerii Franklin Templeton pentru atragerea romanilor la Bursa este ca statul sa ofere acestora actiuni cu discount  in cadrul IPO-urilor pe la companiile pe care le mai are in portofoliu.

„Este foarte dificil sa te as­tepti ca piata romaneasca sa stranga sute de milioane de euro in cadrul unui IPO, dar credem ca atat segmentul investi­torilor de retail, cat si cel de investitori institutionali se vor dezvolta”, a declarat Gregorz Konieczny, managerul de por­tofoliu al Fondului Proprietatea.

„Statul ar trebui sa ofere separat in cadrul IPO-urilor pe care le pregateste actiuni cu discount (un pret mai mic – n.r.) pentru a incuraja investitorii de retail sa cum­pere”, a adaugat acesta.

Fondul Proprietatea are in portofoliu 83 de companii, dintre care 54 sunt ne­listate, potrivit datelor de la sfarsitul lu­nii octombrie.

„Planul este sa reducem pon­derea nelistatelor si gradual sa ajun­gem la 100% in cazul companiilor listate”, spune Konieczny.

Managerii FP isi pun astfel mari sperante in planurile statului de a lista incepand de anul viitor pachete de actiuni de la companiile pe care le mai are in portofoliu. De altfel, acestia spun ca, „in mod surprinzator”, criza ar putea sa ajute pentru ca guvernul e for­tat sa faca rost de bani si prin inter­mediul Bursei este cel mai transparent mod.

Cum vad managerii de la Templeton principalele detineri din portofoliu

Peste 80% din portofoliul Fondului Proprietatea este investit in prezent in companii din sectorul energetic.

„Este foarte probabil sa vedeti alte sectoare prezente in cadrul FP de-a lungul tim­pului”, a mentionat Gregorz Konieczny. El a adaugat ca in ultimele doua luni, de cand Franklin Templeton a preluat ad­ministrarea FP, au fost analizate 70 din­tre cele 83 de companii din portofoliu, folosind propria baza de date pentru pietele emergente, acestea acoperind 99% din activul net.  Mai mult, reprezentantii grupului au facut peste 150 de vizite la companii din Romania si au analize aflate inca in curs de finalizare referi­toare la noi oportunitati de investitii pe piata locala.

Actiunile cu cea mai mare pondere (28,2%) in activul Fondului Proprietatea sunt cele ale companiei petroliere OMV Petrom (SNP).

„Credem ca actiunile Pe­trom au potentialul sa revina la nive­lurile din 2006-2007”, considera Ko­niec­zny. Titlurile Petrom ajunsesera in acei ani sa se tranzactioneze la preturi de peste 0,6 lei, in timp ce in prezent sunt cotate in jurul a 0,33 lei/actiune.

A doua participatie ca marime in activul FP este cea de la Hidroelectrica, pon­derea acesteia fiind de 18,3%. „Hidro­electrica produce energie mai scump decat alte companii similare, asa ca nu putem sa ne intrebam daca apa este mai scumpa in Romania sau poate sunt alte cauze”, a spus Gregorz Konieczny. De alt­fel, managerul de la Franklin Tem­pleton crede ca cea mai mare problema a Romaniei este influenta sectorului de stat asupra economiei, in conditiile in care multe dintre companiile de stat sunt ineficiente, desi unele au active foarte bune si ar trebui sa fie mult mai profitabile decat au fost pana acum.

Participatia de la Romgaz este a treia ca marime in activul FP, cu o pondere de 6,9%.  Franklin Templeton si-a exprimat deja in repetate randuri opozitia fata de intentia statului de a obliga Romgaz sa faca o donatie de 400 de milioane de lei pentru a-si finanta deficitul bugetar.

„Daca donatia este aprobata, va fi foarte rau pentru Fondul Proprietatea, dar si pentru planurile privind celelalte IPO-uri pe care le pregateste statul. Inves­titorii institutionali nu vor tolera riscul ca guvernul sa extraga bani de la com­paniile de stat”, spunea  la inceputul saptamanii Konieczny. Subiectul dona­tiei de la Romgaz se afla pe ordinea de zi a AGA de ieri, dar pana la inchiderea editiei nu au aparut informatii referitoare la rezultatul votului pe aceasta tema.

Franklin Templeton propusese statu­lui, ca alternativa, plata de catre Romgaz a unui dividend special care sa fie platit actionarilor proportional cu partici­patiile detinute in cadrul companiei si care ar insemna un cost suplimentar pentru aceasta de doar 70,6 milioane de lei.

Oficialii grupului au anuntat ieri si dividendele pe care Fondul Proprietatea le-a platit pana la data de 22 noiembrie. Astfel, FP a platit 93% din dividendele din profitul pe anii 2008 si 2009, Ministerul Finantelor colectand cele 485 de mili­oane de lei care ii reveneau. Si actionarii per­soane fizice au incasat aproape in intregime dividendele care le reveneau, respectiv 416 milioane de lei (o pondere de 93%). Un procent ceva mai redus se in­registreaza in cazul actionarilor per­soane juridice, care au colectat 145 de milioane de lei, respectiv 76% din divi­dendele care le reveneau. In ceea ce priveste dividendele viitoare, adminis­tratorul Fondului Proprietatea intentio­neaza sa recomande o rata de distributie de 100% din veniturile incasate de Fond din dobanzi si dividende dupa scaderea cheltuielilor si taxelor. Dividendele vor fi aprobate anual de Adunarea Generala a Actionarilor.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro [2]


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/solutia-templeton-pentru-atragerea-romanilor-la-bursa-actiuni-cu-discount-la-ipo-urile-companiilor-de-stat/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2010/11/gregorz.jpg

[2] catalin.ciocan@economictimes.ro: mailto:catalin.ciocan@economictimes.ro

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.