Marti, 11 februarie 2014

Sondajele din industrie ridica bursele europene

Foto: watcharakun/FreeDigitalPhotos.ne

Bursele internationale s-au apreciat in sedinta de miercuri dupa ce sondajele Purchasing Managers’ Index (PMI) din industrie din China, Europa si SUA au indicat o imbunatatire a situatiei in sector. Sectorul financiar bancar european a adaugat 3.6% si a fost influentat pozitiv de licitatia buna din Portugalia si zvonurile ca negocierile din Grecia sunt (din nou) foarte aproape de final. Indicele FTSEurofirst 300 a crescut cu 1.9%, in timp ce indicele S&P 500 (+0.9%) a incheiat sedinta sub maximele zilei.

Indicele ATX (+3%) a continuat sa se aprecieze, in principal datorita evolutiei bune a Erste (+5.1%), Voestalpine (+6.1%) si OMV (+3.4%). Erste a emis obligatiuni garantate in valoare de €1 miliard pe 10 ani joi (Borse Express).

Bursele asteapta licitatiile din Spania si Franta joi

Bursele europene vor deschide usor in crestere joi in lipsa unor stiri importante de dimineata; este posibil ca investitorii sa astepte noi semne ca economia europeana se intareste inainte de a adauga pozitii semnificative. Reteaua de socializare Facebook a depus documentele pentru una dintre cele mai asteptate Oferte Publice Initiale (IPO); acceasta se va ridica la $5 miliarde si ar putea evalua compania intre $75 si $100 miliarde (Bloomberg).

Burse/Futures: Asia: Nikkei (+0.8%), Hang Seng (+1.9%), China CSI 300 (+2.4%). Europa: FTSE (+0.4%), DAX (+0.3%), CAC (+0.6%). SUA: S&P 500 (+0.3%) (date 9:55)

Macroeconomie: EU: Joi vom afla date despre inflatia la producator in zona euro (4.3% anual). Ne asteptam ca Banca Cehiei sa mentina dobanda de politica monetara neschimbata la 0.75%. SUA: Datele saptamanale despre cererile de ajutor desomaj (317 mii) vor oferii indicatii despre datele lunare care se vor publica vineri despre piata muncii.

Eveniment: Spania va incerca sa vanda obligatiuni cu scadenta in 2015, 2016 si 2017 in valoare de €5.5 miliarde. Franta va vinde obligatiuni cu scadenta in 2018, 2020 si 2022 in valoare de €8 miliarde.

Piata locala

Fondul Proprietatea creste din nou

Fondul Proprietatea a inchis in crestere pentru a 15-a zi consecutiv la RON 0.513 (+0.7%) pe o valoare de tranzactionare de RON 26 milioane. Posibila majorare de capital si dividendul atractiv au determinat cresterea SIF2 cu 3.8%. Indicele BET-XT (+1.4%) a avut un raport dintre numarul de actiuni care au crescut si cele care au scazut a fost de 22 la 3. Lichiditatea la nivelul pietei a fost de RON 68 milioane, din nou peste medie, in timp ce volumul de tranzactionare a fost dublul mediei ultimelor 90 de zile.

BNR va reduce dobanda monetara la 5.5%

Ne asteptam ca Banca Nationala a Romaniei sa reduca dobanda de politica monetara pentru a treia oara consecutiva cu 0.25% in cadrul sedintei de azi, la 5.5%. Presiunile inflationiste scazute, inflatia in intervalul tinta al BNR si mai scazuta decat am anticipat in decembrie, dar si stabilitatea relativa a leului sunt argumente pentru o noua reducere. Am dezvoltat aceste argumente in cadrul publicatiei „BNR a redus dobanda monetara la 5.75% in ianuarie” disponibila pe site-ul nostru.

Azi se vor publica date despre vanzarile retail, unde anticipam o crestere anuala modesta si date despre inflatia la producator unde am putea vedea o decelerare anuala. Romania va vinde obligatiuni cu scadenta la trei ani in valoare de 0.75 miliarde lei; obligatiuni cu scadenta similara se tranzactioneaza la un randament de aproximativ 6.8%.

Rezervele valutare ale BNR au scazut cu EUR 497 milioane in ianuarie

Rezervele valutare ale BNR erau la sfarsitul lunii ianuarie de EUR 32.7 miliarde, cu 1.5% mai mici decat la finalul lunii precedente. Cresterea pretului la aur a determninat aprecierea rezervei de aur cu 8.3% pana la EUR 4.4 miliarde.

Somajul a scazut la cel mai scazut nivel din ultimele 3 trimestre in decembrie

Somajul estimat in Romania in ultima luna din 2011 a scazut cu 0.3% la 7% pe datele ajustate pentru sezonalitate si numarul de zile lucratoare conform Institutului National de Statistica dupa ce a fost constant in noiembrie. Media somajului in 2011 a fost de 7.3%, iar luna decembrie marcheaza prima scadere sub acest nivel din ultimele trei trimestre. Numarul somerilor a scazut cu 24 mii la 703 mii.

Cu toate ca somajul a inregistrat o scadere in ultimul trimestru al anului trecut acesta ramane la un nivel ridicat in comparatie cu anul 2008 cand consideram ca Romania a atins un nivel apropiat de potential in ceea ce priveste ocupare a fortei de munca; somajul mediu fost 5.8%. Ne asteptam ca somajul sa ramana relativ stabil in primul trimestru din 2012, apropiat de media anului 2011 de 7.3%. Conform datelor Eurostat publicate pentru T3, 41.2% din someri au aceasta calitate de peste un an. Astfel, consideram ca este nevoie de o revenire puternica a unor sectoare precum constructiile si comertul pentru ca acestia sa fie reintegrati in forta de munca. Structura somajului in Romania este comparabila cu cea din celelalte tari din Uniunea Europeana.

Revenirea usoara a consumului si implicit a economiei pe care o anticipam pana la jumatatea anului curent vor reprezenta factori pozitiv pentru evolutia somajului care momentan se afla la media ultimilor opt ani (7%). Totusi, incetinirea ritmului de crestere a economiilor partenerilor comerciali din zona euro, si o posibila recesiune usoara a acestor tari, ar putea pune presiune asupra unor sectoare precum industria. Moderarea nivelului inflatiei si stabilitatea cursului de schimb au permis Bancii Nationale a Romaniei sa continue reducerea dobanzii de politica monetra la 5.75% in ianuarie si sa impulsioneze astfel investitiile si creditarea. Scaderea dobanzii de politica monetara la 5% pe care o anticipam pana la finalul anului 2012 va ajuta companiile sa isi reduca cheltuielile cu creditele si astfel sa fie deschise la angajari. Cresterea economiei si majorarea investitiilor prin fonduri comunitare ar trebui sa contribuie pozitiv la acest scenariu. Ne asteptam ca somajul sa scada spre 6% in urmatorii doi ani, insa aceasta scadere ne asteptam sa fie graduala si inceata in prima parte a anului 2012 avand in vedere ritmul modest de revenire a consumului care reprezinta 70% din economie.

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu