Joi, 13 martie 2014

Sondajele PMI, intrunirea ECOFIN in centrul atentiei azi

Sursa: BT AM

Indicele S&P 500 a crescut marti cu 0.6%, in timp ce indicele dupa ce sondjul ISM din industrie a atins cel mai inalt nivel din ultimele 1 luni in aprilie. Mai mult, cometariile din partea mai multor membrii ai Federal Reserve ne fac sa credem ca acestia nu vor vota pentru o a treia runda de expansiune a masei monetare intrucat fie nu considera ca ar aduce cresteri pe creditare fie considera ca economia se poate sustine singura. Majoritatea burselor din Europa si Asia au fost inchise cu ocazia diferitelor sarbatori e 1 mai.

Bursa de la Viena a fost inchisa marti.

Sondajele PMI, intrunirea ECOFIN in centrul atentiei miercuri

Bursele europene vor deschide in crestere miercuri dimineata in ca reactie la datele pozitive din SUA de marti si rezultatul sondajului oficial PMI din China care indica expansiunea economiei in aprilie la un nivel mai acceleratdecat in martie. Datele PMI din Europa si intrunirea ECOFIN vor fi in centrul atentiei miercuri.

Macroeconomie: EU: Rezultatul final al sondajelor PMI in randul managerilor din industrie in zona euro (si mai multe state individuale) in aprilie vor indica o continuare a contractiei activitatii sectorului. Somajul in zona euro ar putea atinge un nou maxim istoric in martie (10.9%). Somajul in Germania in aprilie va ramane stabil la 6.7%. SUA: Comenzile in fabrici in martie ar putea sa scada cu 1.7%. Datele ADP despre numaul de locuri de munca create in aprilie (170 mii) ar putea da indicii despre datele oficiale care se vor publica vineri.

Eveniment: Ministrii de finante din zona euro (ECOFIN) se vor intruni pentru a discta despre nivelul rezervelor de capital pe care bancile vor fi nevoite sa le mentina.

Piata locala

Pietele externe influenteaza pozitiv indicii locali

Indicele BET-XT a crescut luni cu 0.25% pe o valoare de tranzactionare de RON 30.7 milioane. Cresterea vine pe fondul evolutiei pozitive din Europa (FTSEurofirst +0.5%) care a compensat incertitudinile locale de dupa caderea de vineri a guvernului.  Performerele zilei au fost SIF Banat Crisana (+4.1%) si Alro (+4%) iar cele mai mari scaderi le-au avut Impact (-4.8%) si Dafora (-5.5%).

Banca Nationala a Romaniei se va intruni intr-o sedinta de politica monetara miercuri unde am anticipat o reducere a dobanzii cu 0.25% la 5% intrucat din punct de vedere fundamental o astfel de miscare este corecta, insa evenimentele politice din ultimele zile pun in pericol aceasta prognoza si credem ca sansele pentru o reducere, desi nu o excludem, sunt notabil mai reduse decat in urma cu o saptamana. Efectele asupra cursului de schimb din ultimele zile se vor modera in urmatorea saptamana pe masura ce incertitudinea in legatura cu guvernul si programul acestuia de guvernare se vor reduce. O buna parte din deprecierea de ieri a fost deja recastigat de leu in aceasta dimineata dupa anuntarea guvernului aseara.

Profit mai mare cu 73% la Banca Transilvania

Profitul net al Bancii Transilvania in primul trimestru a urcat la RON 92 milioane fata de RON 53 milioane in perioada similara din 2011. Cresterea profitului se datoreaza reducerii costurilor cu provizioanele cu 27% la RON 84 milioane. In primele 3 luni ale anului activele bancii au crescut cu 4%.

Sursa: Banca Transilvania

Premierul desemnat a prezentat propunerile de ministri

Primul ministru desemnat, Victor Ponta, si-a prezentat lista de ministri in cadrul unei conferinte de presa marti. In noul guvern ministrul de finante ar urma sa fie Florin Georgescu care este in prezent prim-viceguvernator al BNR. Ponta va prezenta vineri progrmul guvernului, cand vom putea analiza impactul asupra economiei pe care masurile pe care urmaresc sa le ia. Guvernul va fi prezentat luni (7 mai) in parlament pentru aprobare; este probabil ca USL sa stranga voturile necesare.

Agentia de rating Fitch (gratuit, necesita inregistrare) mentioneaza intr-o nota de luni ca o crestere semnificativa a masurilor populiste care sa duca la o indepartare de programul de consolidare fiscala ar pune presiune pe rating in sensul scaderii acestuia.

Bogdan Dragoi, actualul ministru de finante din guvernul Ungureanu a afirmat ca Romania a inregistrat o crestere economica anuala de 1.5% in primul trimestru si ca Ministerul de Finante dispune de rezerve de EUR 5 miliarde si de RON 7 miliarde care ar permite noului guvern sa refaca salariile bugetarilor. Cresterea anuala cu 1.5% sugereaza o crestere trimestriala de 0.4% si astfel evitarea intraii in recesiune.

Sursa: Bloomberg

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu