Vineri, 14 martie 2014

Sondajele PMI vor fi in centrul atentiei azi

Sursa: BT AM

Sectorul bancar aduce scaderi usoare de ambele parti ale Atlanticului

Bursele internationale au scazut foarte usor in sedinta de miercuri cu vanzari in sectorul bancar european (-0.9%) si american (-0.6%) dupa ce datele lunare despre vanzarile de locuinte care sunt deja in folosinta au fost mai slabe decat asteptarile. Atat indicele FTSEurofirst 300 (-0.2%) si indicele S&P 500 (-0.2%) au incheiat sedinta pe nivelul de suport in analiza tehnica inaintea publicarii joi a sondajelor PMI din zona euro si China; date foarte importante pentru evaluarea activitatii economice in aceste zone. Marturia lui Ben Bernanke in fata Congresului American nu a adus putine surprize, acesta notand ca exista riscuri privind evolutia economiei zonei euro in acest an. Bugetul Marii Britanii se va focusa pe reducerea deficitululi pana in 2017 (Reuters).

Indicele ATX (-0.5%) s-a depreciat miercuri in principal datorita vanzarilor pe Erste (-2%) si Lenzing (-2.7%). Cea din urma a publicat in aceasta dimineata un profit in crestere cu 62% in 2011 fata de anul precedent, la €258.7 milioane, apropiat de asteptarile analistlor (€259.3 milioane). Lenzing a decis sa majoreze dividendul pe actiune la €2.5 de la €1.55 acum un an.

Sondajele PMI vor fi in centrul atentiei joi

Bursele europene au deschis in scadere joi dimineata in asteptarea publicarii rezultatelor preliminare ale sondajelor PMI din zona euro, Franta si Germania; sunt anticipate cifre mai bune in martie decat in februarie, insa zona euro pare ca va ramane in teritoriu care sugereaza contractie a economiei in T1 (-0.2%-0.3%). Rezultatul unui sondaj similar in China a surprins economistii cu o scadere care a dus indicatorul departe in zona de contractie a activitatii (48.1).

Macroeconomie: EU: Rezultatul preliminar al sondajelor PMI din servicii si industrie in zona euro in martie vor indica o incetinire a ritmului de contractie a activitatii (49.2, respectiv 49.5, unde valorile peste 50 indica expansiune). Rezultatele PMI din Germania vor indica o accelerare a expansiunii economice atat in industrie cat si in servicii. Datele preliminare privind sondajul de incredere a consumatorilor ar putea indica o usoara imbunatatire. Vanzarile retail in Marea Britanie ar putea inregistra o contractie lunara de 0.5% in februarie la 2.3% anual. Comenzile noi in industrie in ianuarie in zona euro ar putea sa scada cu 2.2% lunar. SUA: Cererile saptamanale de ajutor de somaj ar trebui sa ramana constante in jurul a 350 mii. Leading indicators in SUA sugereaza o usoara accelerare a economiei in februarie fata de ianuarie.

Eveniment: Ben Bernanke, Presedintele Federal Reserve, va tine azi a doua sesiune din cursul sau despre Federal Reserve (link).

Piata locala

Evolutie fara directie la bursa

Indicele BET-XT a crescut miercuri cu 0.3% pana la 485 puncte, pe o valoare de tranzactionare de RON 24 milioane, cu 50% mai mare decat cea din ziua anterioara. Cea mai mare contributie pozitiva la BET-XT a avut-o BRD (RON 10.9, +2.8%) iar cea mai mare contributie negativa SNP (RON 0.3856, -1.1%).  Raportul dintre actiunile care au crescut si cele care au scazut a fost de 10 la 12.

FMI a incheiat a patra evaluarea a acordului preventiv cu Romania

FMI a pus la dispozitia Romaniei a cincea transa din acordul stand-by in suma de circa EUR 500 milioane, suma totala disponibila in aceasta faza fiind de aproximativ EUR 2 miliarde. Principalele prioritati pentru anul 2012 sunt cresterea absorbtiei fondurilor Uniunii Europene si imbunatatirea cheltuielilor de capital. FMI observa ca inflatia a continuat sa scada dar ca “autoritatile trebuie sa fie prudente in continuarea relaxarii monetare datorita riscurilor de depreciere a monedei locale si a posibilelor iesiri de capital”. In cadrul unei emisiuni televizate, reprezentatul FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarant ca Fondul nu este ingrijorat cu posibilitatea unei contractii economice in T1 2012 (fapt ce ar aduce intrarea din punct de vedere tehnic a Romaniei in recesiune) si anticipeaza o accelerare a evolutiei tarii in T2 2012.

Sursa: Mediafax, FMI

Randament al dividendului de 13% la Transgaz

Consiliul de Administratie al Transgaz propune un dividend brut de RON 29.76/actiune, mai mare cu 3% fata de cel aferent anului 2010. Rata de alocare a profitului net pentru dividende este de circa 92%.

Sursa: Transgaz

Dividend de 3 ori mai mare la BVB

Consiliul de Administratie al BVB propune un dividend brut de RON 2.1417/actiune, mai mare de 3 ori fata de cel pentru anul 2010. Randamentul dividendului este de 6.6% iar rata de alocare a profitului net pentru dividende este de circa 97%. In plus Consiliul de administratie propune un program pe durata a 18 luni de rascumparare a 1% din actiuni pentru un pret maxim de 50 lei/actiune.

Sursa: BVB

Randament al dividendului de 9.6% la Zentiva

Consiliul de Administratie al Zentiva propune alocarea intregului profit net din 2011 pentru dividende, respectiv un dividend brut de RON 0.0812/actiune, mai mic cu 73% fata de cel aferent anului 2010.

Sursa: Zentiva

Antibiotice retine profitul in firma si acorda actiuni gratuite

Antibiotice isi va majora capitalul social din capitalizarea profitului din 2011 si din dividendele nete nerepartizate din anii anteriori. Fiecare actionar va primi 29 actiuni noi la 100 actiuni detinute.

Sursa: Antibiotice

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu