Duminica, 23 martie 2014

S&P 500 peste 1400 pentru prima data dupa criza financiara din 2008

Sursa: cnbc.com

Bursele internationale au crescut joi dupa licitatia cu succes din Spania si a publicarii datelor macroeconomice pozitive din SUA care sugerau continuarea trendului pozitiv in perioada urmatoare. Indicele FTSEurofirst 300 (+0.4%) a atins maximele ultimelor 33 de saptamani pe masura ce invesitorii au continuat sa cumpere risc in contextul subevaluarii actiunilor europene fata de media istorica daca analizam raportul dintre pret si asteptarile privind profitul in urmatorul an, care acum se ridica la 10.3, sub media istorica 12.8. Indicele S&P 500 (+0.6%) a incheiat peste nivelul de 1400 pentru prima data dupa criza financiara din 2008.

Indicele ATX (+0.9%) s-a apreciat joi datorita avansului OMV (+1.4%) si Erste (+1.7%).

FMI a aprobat un imprumut pentru Grecia in valoare de €28 miliarde

Bursele europene se consolideaza vineri dimineata pe masura ce investitorii asteapta urmatorul catalizator al cresterii. FMI a aprobat un imprumut catre Grecia in valoare de €28 miliarde (parte din pachetul cu UE, link); elenii vor primi cu efect imediat €1.65 miliarde.

Macroeconomie: EU: Vineri se va publica balanta comerciala in zona euro, care ar trebui sa inregistreze un surplus de 6 miliarde pe datele ajustate pentru sezonalitate in ianuarie. Institutul ZEW va publica indicatorii de asteptari pentru Europa Centrala si de Est, inclusiv Romaania. SUA: Inflatia ar trebui sa creasca cu 0.4% in februarie la 2.9% anual, in timp ce productia industriala ar putea avansa cu 0.4% in februarie. Rezultatul preliminar al sondajului de incredere al consumatorilor realizat de Universitatea Michigan ar putea ramane relativ neschimbat in martie.

Eveniment: Ministri comertului din zona euro sa vor intruni la Bruxelles vineri. Marea Britania va vinde certificate de trezorerie in valoare de £5 miliarde.

Piata locala

Interes scazut pe bursa

Valoarea de tranzactionare de ieri a fost de numai RON 14 milioane, o treime din media zilnica a saptamanii anterioare. Indicele BET-XT a crescut cu 0.3%, raportul dintre actiunile care au crescut si cele care au scazut fiind egal (10 la 10). Cea mai mare crestere de ieri a avut-o Oltchim (OLT, RON 1.278,+6.95%) dupa ce statul a anuntat ca intentioneaza sa privatizeze compania pana la 30 iunie 2012 (Bloomberg).

Discount mediu de 50% in raport cu VUAN la SIF-uri si Fondul Proprietatea

Cel mai mare discount in raport cu activul net de la finalul lunii februarie se inregistreaza la SIF Banat Crisana ( 55%) iar cel mai mic la SIF Moldova (44%). Activul net a crescut la toate cele 6 fonduri dar ritmul de crestere prezinta variatii semnificative de la un fond la altul (minim 5.9% la FP si  maxim 15.4% la SIF Oltenia). Cel mai mare profit la finalul lunii februarie il avea SIF Transilvania (RON 30 milioane) si cel mai mic SIF Muntenia (RON 8.4 milioane).

Randamentul la titlurile de stat continua sa scada

Ministerul Finantelor a imprumutat ieri RON 1 miliard pe 4 ani cu un randament de 6.29% in scadere de la 6.75% cat a obtinut la licitatia similara din februarie. De la inceputul anului statul a imprumutat RON 24 miliarde.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management 

Lasati un comentariu