Duminica, 05 ianuarie 2014

Spania completeaza liga uriasilor vulnerabili, Fitch avertizeaza asupra riscurilor de contagiune in SUA

Randamentul titlurilor spaniole urmeaza un traseu ascendent

Varianta castigarii votului de investire de catre noul premier grec a fost se pare total integrata in preturi, dupa cum nici hotararea acestuia de a se pune repede pe treaba in privinta bugetului nu a emotionat pietele. Pe de alta parte, disputa tot mai ascutita dintre Franta si Germania pe tema participarii BCE la finantarea efortului de sprijin a statelor vulnerabile a produs o reactie net defavorabila monedei unice europene. Iar astazi situatia nu a parut sa se imbunatateasca; licitatia de titluri pe 10 ani ale Spaniei a adus cele mai scumpe costuri de imprumut de la crearea zonei Euro, 6,97%. Pentru emisiunea de referinta de pe piata secundara, dobanda asociata a atins 6,71%, starnind o vie ingrijorare privind intrarea celei de a patra economii din zona Euro in vizorul speculatorilor.

Solutia salvatoare intarzie

Daca EFSF nu are pentru moment resursele pentru a stabiliza cu succes macar Italia, adaugarea Spaniei pe lista destinatarilor are darul de a crea neliniste. BCE, singura luptatoare pe frontul datoriei a intervenit dupa licitatia spaniola, fara a putea reversa insa tendinta instalata. Opozitia Germaniei la monetizarea datoriei e completata de cerintele sale pentru o rescriere a tratatelor si o intarire a uniunii fiscale. Pietele ar putea insa sa nu mai aiba multa rabdare. Euro reflecta astfel neincrederea investitorilor in miscarile lente si incoerente ale autoritatilor – si excluzand un eveniment pozitiv neasteptat, tendinta ar putea contin.

Dobanda atasata titlurilor spaniole pe 10 ani. Accelerarea recenta este vizibila. Sursa: bloomberg.com

Fitch avertizeaza in privinta expunerii bancilor americane pe Europa

Euro a reusit un parcurs lateral in fata dolarului american o data ce pietele au realizat mai limpede ca probleme in Europa inseamna de fapt efecte negative nedorite in sistemul bancar american. Fitch a avut rolul de a reaminti acest lucru, vorbind despre expunerile limitate pe Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania de aproximativ 50 de mld. de Euro dar si de sumele mai serioase in joc atunci cand se discuta expuneraea pe Franta – peste 188 mld. de dolari (excluzand Wells Fargo). Sobrietatea s-a vazut si in pietele de actiuni, care au inregistrat o tendinta descendenta; o pauza pe termen scurt nu poate fi exclusa.

Grafic EURUSD - H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu