Vineri, 11 aprilie 2014

Speculatiile cu contractul pe Dow Jones, peste 55% din volumul Sibex

La Sibex, in penultima sedinta a saptamanii, cotatiile derivatelor nu au avut o directie unitara, observandu-se atat cresteri cat si scaderi, in functie de produse si scadente. Astfel, pe segmentul indici, derivatul pe Dow Jones si-a continuat deprecierea iar euro a pierdut din nou teren in fata dolarului. Pe minus a intrat si pretul futures al aurului. In schimb, in sectorul financiar, DESIF5 a fluctuat mixt, tendinta de crestere fiind predominanta. Nivelul lichiditatii a fost unul in crestere, la ora 17.30 inregistrandu-se 4300 de contracte cu o valoare de 38 milioane lei.

Distribuirea contractelor pe produse a intarit suprematia derivatului pe Dow Jones la acest capitol, speculatiile pe valoarea indicelui american tinand ca de obicei capul de afis al sedintei. Pana cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate era de circa 2400, reprezentand peste 55% din rulajul total. Tranzactiile s-au realizat pe fondul continuarii scaderilor, dupa ce miercuri cotatia Dow Jones a scazut cu aproape 200 de puncte la NYSE, inregistrandu-se cea mai slaba sedinta din ultimele opt saptamani.  Si pietele de actiuni europene au inregistrat pierderi joi, pentru a patra zi la rand, dupa ce companii cum ar fi Volkswagen AG sau  Credit Suisse Group AG (CSGN) au raportat castiguri mai mici decat estimarile iar politicienii americani nu au avansat in incercarea de a gasi un compromis pentru ameliorarea situatiei financiare dificile. Ulterior, in SUA au fost publicate noi date din piata muncii, cu efect pozitiv asupra pietei, Departamentul Muncii anuntand scaderea, pentru prima data in patru luni, a numarului anualizat al cererilor de ajutor de somaj inregistrat la nivelul saptamanii precedente. Cererile pentru beneficii de somaj au scazut cu 24.000, mult mai mult decat previziunile, ajungand la 398.000.  Aceasta stire a  dus la aparitia unui usor val de optimism la NYSE, unde Dow Jones crestea la o ora de la deschidere cu 20 puncte, in pofida impasului politicienilor privind extinderea plafonului de indatorare. Tendinta de pe Wall-Street s-a reflectat si la Sibex unde deprecierile s-au redus timid dupa ora 16,30. Pretul futures la Dow Jones a continuat insa sa stea in teritoriu negativ, astfel ca, la ora 17.30, Dow Jones scadea cu 60 puncte pe scadenta septembrie. Pentru decembrie  cotatia inregistra o depreciere de 59 puncte iar pentru scadenta martie 2012 de 50 puncte.

Pe segmentul financiar, DESIF5 au atras circa 1100 de contrcate pana la ora 17.30. Cotatiile futures ale SIF Oltenia cresteau cu 1,47% pe scadenta septembrie si cu 1,41% pe decembrie.

Speculatorii au fost activi si pe paritatea euro/dolar, tranzactionata in lei, „pariind” pe un dolar mai puternic. Moneda americana castiga la Sibex 0,52% fata de euro, urand trendul pietelor externe in cadrul carora moneda unica a scazut dupa publicarea unui raport care a aratat ca increderea in economia europeana s-a diminuat in aceasta luna mai mult decat previziunile. Numarul contractelor EUR/USD_RON era, la ora 17.30, de aproape 500.

Raportat la piata aurului, cotatia metalului galben inregistra o scadere de 15,2 dolari pe scadenta august a contractului SIBGOLD de o uncie, respectiv de 14,8 dolari pe scadenta octombrie a aceluiasi simbol. Numarul contractelor SIBGOLD era de 210. Pentru SIBGOLD_RON, produs echivalent cu 10 uncii de aur, metalul galben pierdea 15,9 dolari pe scadenta august.

Pe piata spot s-a inregistrat un numar ridicat de actiuni SBX, fiind rulate 301.368 de titluri ale bursei sibiene la un pret de 1,43 lei/actiune, in stationare

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din  piata de la ora 17,15, dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte,  pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor DEDJIA, datorita programului de tranzactionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzactioneaza pana la ora 19.00.

Lasati un comentariu