Vineri, 11 aprilie 2014

Speculatiile cu derivatele pe Dow Jones au ridicat valoarea tranzactiilor de la Sibex

Sursa: Sibex

La Sibiu Stock Exchange, scaderile au dominat in sedinta din debutul saptamanii, influentele internationale resimtindu-se pe segmentul futures. Participantii la piata au  urmarit indeaproape pietele financiare externe unde s-au inregistrat semne de slabiciune, cauzate de ingrijorarile privind datoriile din zona euro.

Investitorii au fost destul de prezenti pe piata, speculand pe vanzare si incheind pana la ora 17.30 un numar de circa 4100 de contracte cu o valoare de 35 milioane lei, cresterea valorii tranzactiilor datorandu-se in special speculatiilor cu derivatele pe Dow Jones.

In sectorul derivatelor pe indici, s-a consemnat cea mai mare intensitate a schimburilor, cotatia futures a Dow Jones aflandu-se pe minus. Investitorii au incheiat pana la 17,30 aproximativ 2200 de contracte DEDJIA_RON, tranzactionand in contextul in care indicii burselor europene au scazut. Si in SUA cotatia futures a indicelui DJIA a scazut investitorii preconizand o deschidere negativa a pietei la NYSE, care de altfel a si avut loc. Cotatiile futures pe indici din SUA s-au depreciat in contextul in care participantii au decis sa vanda activele mai riscante inainte ca ministrii de finante din zona euro sa se intalneasca pentru a discuta pe marginea crizei datoriilor din regiune. De asemenea, arestarea la New – York a presedintelui FMI, Dominique Strauss-Kahn, a sporit incertitudinile din pietele financiare ale lumii.

Pe piata sibiana, la ora 17,30, cotatia indicelui DJIA se deprecia cu 43 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie scadea cu 58 puncte. La aceeasi ora investitorii tranzactionau indicele american si pe scadenta decembrie 2011, cotatia pe aceasta indicand un minus de 106 puncte. Pe scadenta martie 2012 investitorii tranzactionau indicele la un pret in minus cu 85 puncte.

Pe segmentul financiar, participantii de pe piata futures sibiana au pus „miza” tot pe rosu , in ton cu directia din piata suport, preturile futures DESIF5 depreciindu-se de-a lungul zilei pentru toate scadentele, cu minime atinse in intre orele 13-14. Pe scadenta scurta (iunie) cotatia DESIF5 se afla, la ora 17.30, la 1,4470 lei, pierzand 0,21%. Pentru septembrie DESIF5 se deprecia cu 1,17%. iar pentru decembrie se observa o  scadere de 0,53%.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni a mai atras atentia derivatul pe actiunile „Fondul Proprietatea” prin lichiditatea foarte buna, numarul contractelor pe scadenta scurta fiind de 459,  incheiate pe fondul unei deprecieri de 1,06%.

Pe segmentul derivatelor valutare, investitorii au tranzactionat paritatea euro/dolar pe scadenta scurta (iunie), inregistrandu-se 265 contracte, realizate pana la ora 17,30. „Jucatorii” au mizat in cea mai mare parte a timpului pe scaderea monedei unice europene fata de cea americana, pentru ca dupa ora 16,30 cotatia euro sa revina pe plus. Astfel, la ora 17,30 moneda unica se aprecia cu 0,36% fata de dolar.

In aria derivatelor pe aur, cotatia metalului pretios pe scadenta iunie inregistra un minus de 4,7 dolari/uncie.

Pe piata spot au fost tranzactionate 837.478 actiuni Sibex, cotatia apreciindu-se cu un ban, pana la 1,70 lei/titlu. Apoi, la ora 16,20, actiunile emise de S:C Sibex S:A au fost suspendate de la tranzactionare in conformitate cu Regulamentul nr. 6 al S.C. Sibex S.A., Cartea II, art. 10, alin (3).

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu