Vineri, 11 aprilie 2014

Speculatiile pe vanzare au rotunjit conturile investitorilor

Sursa: Sibex

La Sibiu Stock Exchange, saptamana a debutat cu scaderi importante pentru majoritatea cotatiilor futures. Acestea au adus randamente ridicate investitorilor cu plasamente pe vanzare si au avut loc sub influenta directa a evolutiei de pe pietele bursiere ale lumii, care au inregistrat deprecieri masive.

„Alunecarea” indicilor reprezentativi de pe mapamond s-a datorat in special acutizarii ingrijorarilor privind criza datoriilor din Europa. In acest context, „rosul” a dominat sedinta de la Sibex, unde numarul contractelor incheiate pana la ora 17.15 era de 4800 cu o valoare de 37,7 milioane lei.

Cele mai multe tranzactii au fost realizate pe segmentul indicilor, unde derivatul pe Dow Jones se remarca prin 2200 de contracte, realizate pana la ora 17.15. In SUA, cotatia futures a indicelui a inregistrat tot o tendinta negativa iar cotatiile indicilor au deschis agresiv pe minus la NYSE, ducand preturile futures de la Sibiu catre minimele zilei.  Pe piata Sibex, la ora 17:15, indicele DJIA scadea cu 148 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie cotatia inregistra un minus de 166 puncte, deprecieri corespunzatoare unor randamente pe vanzare de 24,6 si 27,6 %. La aceeasi ora se inregistrau tranzactii si pe scadenta decembrie 2011 respectiv pe martie 2012, cotatia indicelui afisand minusuri de 150 si 170 puncte.

Pe segmentul valutar, participantii au tranzactionat atat pretul futures al cursului EURO/RON, lichiditatea acestuia aflandu-se in revenire, cat si paritatea EUR/USD denominata in lei, produs care a confirmat ca a devenit una din tintele predilecte ale speculatorilor. In ceea ce priveste evolutia monedei nationale fata de cea europeana, miza a fost pusa pe un euro in crestere. Leul s-a depreciat si pe piata interbancara inca de la debutul sesiunii iar BNR a afisat un oficial de 4,1263 lei/euro, in urcare cu 1,72 bani. Evolutia a fost una corelata cu cea a valutelor din regiune. La Sibex, conform cotatiilor de la ora 17.15, euro crestea cu 1,4 bani pe scadenta iunie si cu 0,5 bani pe scadenta septembrie. Doar pentru decembrie se observa o directie distincta, euro pierzand 0,65 bani. Numarul total al contractelor EURRON era de 246.

Raportat la paritatea euro/dolar, s-a observat tendinta de apreciere a dolarului, in conditiile in care euro a fost afectat de criza datoriilor din Europa. De asemenea, speculatiile ca Grecia va fi nevoita sa-si restructureze ratele de rambursare a datoriei au afectat moneda unica inca de vineri. Pe plan extern, moneda europeana a cazut in cursul zilei sub 1,40 dolari, pentru prima data in ultimele doua saptamani, ulterior revenindu-si peste pragul mentionat. Pe piata sibiana, euro se tranzactiona la 1,40370 dolari, pret in scadere cu 0,99%. Numarul contractelor EUR/USD era de 309. Miza pe scadere a putut aduce un castig de 207 lei (randament 69% din suma investita) unui speculator care a vandut vineri un contract la pretul de 1,4178 dolari/euro (inchidere) lichidandu-si pozitia prin  cumparare, luni, la pretul minim de 1,39710. Garantia perceputa de CRC pentru un contract este de 300 lei.

In sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu 1800 de contracte incheiate pana la 17.15, ocupand locul doi in topul sedintei. Deprecierile DESIF5 au fost ample, in ton cu evolutia SIF5 pe piata suport, vanzatorii rotunjindu-si sumele din conturi, in vreme ce cumparatorii au fost nevoiti sa apeleze la strategii de limitare a pierderii, disponibile pe platforma de tranzactionare de la Sibex. La ora mentionata, cotatia DESIF5 iunie pierdea 3,49%. Pentru septembrie DESIF5 se ieftineau cu 1,92% iar pentru decembrie 2011 si martie 2012 cu 2,59 respectiv 2,58%.

Pe piata derivatelor pe marfuri, pretul futures al aurului s-a depreciat pana la ora 16.00, directie fireasca in contextul in cale dolarul a crescut. Cu toate acestea, analistii se asteptau la posibilitatea ca aurul sa creasca la New-York, ca urmare a ingrijorarilor privind criza datoriilor suverane din Europa. Astfel, uncia  a intrat pe plus si la Sibex, castigand, la ora 17,15, 1,3 USD. Standard & Poor’s a coborat saptamana trecuta, de la stabil la negativ, perspectivele de credit ale Italiei, invocand incetinirea cresterii economice si diminuarea perspectivelor pentru o reducere a datoriei publice, iar Fitch a redus de asemenea, vinerea trecuta, ratingul Greciei privind datoria pe termen lung.

S-au inregistrat tranzactii si pe segmentul spot unde investitorii au rulat 100.000 de actiuni SBX, cotatia pierzand 10 bani, si inchizand la 1,6 lei.

Articol realizat de Decebal N. Tudorita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu