Vineri, 11 aprilie 2014

Speculatiile privind lansarea de catre Fed a unui nou program de cumparare de active au urcat bursa americana cu 3%

Actiunile americane s-au apreciat, pe fondul speculatiilor cu privire la lansarea unui nou program de  quantitative easing de catre Rezerva Federala, dar  si a nivelului redus al evaluarilor in urma declinului din ultima perioada. Indicele S&P 500 a crescut cu 3,4%, pana la 1 162,35 p., in timp ce indicele Dow Jones a urcat cu 3%, pana la 11 176,76 p..

Companiile din sectoarele ciclice s-au apreciat: Monsanto (5,9%), Chevron  (4,3%), Microsoft (3,1%). Actiunile Sprint au crescut cu 10%, dupa ce Wall-Street Journal a anuntat ca societatea va demara vanzarile de iPhone5 in octombrie. Companiile din sectorul  financiar-bancar s-au apreciat cu 3,2% (dupa cel mai sever declin sectorial de la inceputul anului (aproximativ 25%)).

Titlurile europene s-au apreciat pentru a 2-a sedinta consecutiv, pe fondul speculatiilor cu privire la un nou program de quantitative easing in Statele Unite. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 0,8%, pana la 226,63 p. (declin de 22% de la maximele din 17 februarie) (PER de 9,4 – nivelul minim din martie 2009). Indicii FTSE 100, DAX 30 si CAC 40 au consemnat ritmuri de evolutie de 0,7%, 1,1%, respectiv 1,1%. Pe de alta parte, indicele elen ASE a pierdut 3,2%, catre nivelul minim din 1996.

Actiunile UBS s-au apreciat cu 2,1%, dupa anuntul de restructurare (reducerea locurilor de munca cu 5,3%). Cotatiile Credit Suisse au urcat cu 2,3%, in timp ce titlurile Charter au avansat  cu 20%. Actiunile ARM Holdings s-au apreciat cu 4,5%, pe fondul speculatiilor cu privire la o posibila oferta de preluare. Titlurile Logitech International au urcat cu 6,7%. Cotatiile G4S au avansat cu 8,5%, pe fondul evolutiei favorabile a rezultatelor trimestriale. Actiunile Wacker Chemie au urcat cu 3,4%, dupa recomandarea emisa de Goldman Sachs. Aprecieri au consemnat si titlurile Renewable Energy Corp. (5,1%). Pe de alta parte, companiile din sectorul financiar-bancar elen au scazut, pe fondul situatiei critice din Grecia: National Bank of Greece (9%), EFG Eurobank (5,6%). Actiunile NKT A/S au scazut cu 18%, ca urmare a evolutiei nefavorabile a rezultatelor trimestriale  si a reducerii previziunilor cu privire la evolutia rezultatelor anuale. Deprecieri au consemnat si titlurile Fresnillo Plc (FRES) (7,2%), dupa declinul pretului argintului cu 2,7%.

Cotatiile asiatice se depreciau, pe fondul incertitudinilor cu privire la rezultatul intalnirii bancherilor centrali de la Jackson Hole. Indicele regional MSCI Asia Pacific pierdea 0,8%, pana la 119,77 p.. Indicele Nikkei 225 pierdea 1%, dupa ce Moody’s a redus rating-ul suveran. Indicii Kopsi  si Hang Seng scadeau cu 0,7%, respectiv 0,9%. Pe de alta parte, indicele Shanghai Compozit se aprecia cu 0,1%.

Actiunile China Life Insurance scadeau cu 12%, dupa comunicarea rezultatelor trimestriale. Cotatiile Malaysian Airlines se depreciau cu 2,4%, pe fondul evolutiei nefavorabile a rezultatelor trimestriale. Pe de  alta parte, titlurile Suncorp avansau cu 7,1%, dupa comunicarea rezultatelor trimestriale. Aprecieri consemnau si actiunile WorleyParsons (12%), pe fondul evolutiei favorabile a rezultatelor anuale.

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Target Capital

Lasati un comentariu