Duminica, 20 aprilie 2014

Speculatorii si-au pastrat interesul pentru Dow Jones si aur

Sursa: Sibex

La Sibiu Stock Exchange, a doua sedinta a saptamanii a ilustrat, in prima sa jumatate, o stare de prudenta a jucatorilor, numarul contractelor incheiate pana la ora 16,15 fiind de 2800 cu o valoare de 20,25 milioane lei. Cele mai lichide produse din prima parte a sesiunii au fost contractele pe indicele Dow Jones, si pe aur. Dintre contractele valutare s-a remarcat cel pe paritatea euro/dolar.

Pe segmentul indici, numarul contractelor DEDJIA_RON era aproape 1000, majoritatea incheiate pe scadenta de la finalul  anului (decembrie), in raport cu care pretul se afla pe plus.

La ora 16.15, pe acest termen, cotatia futures a indicelui crestea cu 59  puncte, pe plus aflandu-se si futures-ul din SUA. Pentru decembrie 2012 se observa o crestere de 25 puncte, participantii asteptand evolutia de la NYSE. Cotatiile futures di SUA au crescut in conditiile in care investitorii si-au impartit atentia intre situatia precara a tarilor indatorate ale Europei si intalnirea „cheie” a oficialilor Bancii Centrale Americane. In lipsa unei rezolvari clare a  crizei datoriilor din Europa si a unor stiri economice favorabile pentru SUA, actiunile au fost extrem de sensibile la orice semnale ca ar putea exista o dezvoltare in eforturile Greciei de a se califica pentru noi fonduri de urgenta.

Cu peste 600 de contracte incheiate pana la ora 16.15, simbolul SIBGOLD cu marimea de o uncie a atras si marti atentia speculatorilor. Miza era pusa, la ora 16.15, pe scaderea metalului pretios, Astfel, pentru octombrie uncia de aur scadea cu 3,3 dolari iar pentru decembrie cu 6,7 dolari. In pofida acestor corectii usoare, pe plan extern exista inca opinia ca metalul pretios isi va continua procesul de apreciere pana la finalul anului, depasind pragul de 2000 de dolari pe uncie, crestere sustinuta de cererea pentru plasamente sigure, dupa cum arata rezultatele Bloomberg, care a chestionat participantii la o conferinta anuala a London Bullion Market Association.

Pentru DESIF5 volumul de 314 de contracte a fost incheiat in contextul unei tendinte de scadere, cotatia de la ora 16.15 diminuandu-se cu 1,27 % pe scadenta decembrie si 2,70% pe martie 2012.

In zona derivatelor valutare, euro se aprecia fata de dolar cu 0,27%  pe scadenta decembrie si cu 0,12% pe martie 2012, numarul contractelor incheiate fiind de aproape 100.  Pe plan extern euro a pus capat unei scaderi intinsa pe doua zile, cresterile de pe pietele europene stimuland sentimentul ca discutiile pentru salvarea Greciei au facut progrese.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din  piata de la ora 16.15,  dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte,  pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor instrumentelor tranzactionate, datorita programului de tranzactionare extins pana la ora 23.15.

Lasati un comentariu