Vineri, 11 aprilie 2014

Speculatorii Sibex au exploatat revenirea pe crestere a euro fata de dolar

Sursa: Sibex

La Sibex, dupa volumul record pe iulie inregistrat marti, lichiditatea s-a redus in cea de-a treia zi a saptamanii, in conditiile in care pe segmentul indici si pe cel financiar s-au inregistra fluctuatii mixte. La ora 17.30 numarul contractelor era de 4600 cu o valoare de 53 milioane lei. Instrumentele cele mai lichide au fost contractele futures pe Dow Jones, pe actiunile SIF5, pe paritatea euro/dolar denominata in lei si pe aur. Dupa deschiderea bursei americane, lichiditatea a crescut, numarul contractelor dublandu-se.

Pe segmentul derivatelor valutare, revenirea pe plus a euro fata de dolar a determinat cresterea intensitatii tranzactiilor, speculatorii grabindu-se sa exploateze o moneda comuna mai puternica. La ora 17.30 numarul contractelor EUR/USD_RON era de peste 1500 iar moneda unica se tranzactiona pe scadenta septembrie la 1,41120 dolari, in crestere cu 0,97%.

Miza pe cresterea euro, moneda care in primele doua sedinte Sibex ale saptamanii pierduse teren in fata dolarului, a venit in contextul slabirii pe plan extern a monedei americane fata de cea europeana, pentru prima oara in patru zile. Aceasta directie s-a impus, ca urmare a reluarii tendintei de crestere a pietelor de actiuni,  aceasta semnalizand o reinnoire a cererii pentru active cu randamente mari. Dolarul american s-a depreciat si fata de cel australian si nou-zeelandez, dupa ce cresterea economica a Chinei a depasite stimarile analistilor. Euro s-a intarit fata de majoritatea valutelor importante, dupa ce obligatiunile din Spania si Italia au crescut pentru a doua zi la rand. La Sibex, contractul EUR/USD_RON este lichidizat de doi market-makeri care actioneaza pe scadente diferite.

Cel mai lichid produs s-a mentinut derivatul pe indicele Dow Jones Industrial  Average, acesta s-a fiind preferat, pana la ora 17.30, pentru peste 2300 de contracte, majoritatea pe termen scurt (scadenta septembrie).Participantii au tranzactionat in contextul in care piata futures din SUA a indicat cresteri, dar cu ochii atintiti asupra problemelor tarilor europene afectate de criza datoriilor, astfel ca, mai ales pe scadenta apropiata (septembrie), prima jumatate a sedintei a adus fluctuatii in ambele sensuri. Apoi, dupa ora 15.00 tendinta de depreciere a parut mai puternica desi in SUA, pretul futures al indicelui continua sa indice o deschidere „verde” la NYSE, care de altfel si avut loc.

Revenirea futures-ului american pe plus dupa trei zile de pierderi a venit pe fondul cresterii cu mai mult decat era asteptat a economiei in China. Investitorii americani se aflau, totodata, in asteptarea unor declaratii ale presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke care sa indice noi posibile masuri de stimulare economica, dupa raportul sumbru din iunie privind ocupare fortei e munca in SUA. Deschiderea pozitiva de pe Wall-Street s-a dovedit hotaratoare si pentru directia cotatiilor Dow Jones de la Sibex, scaderea temperandu-se rapid si cotatia intrand din nou pe plus. Astfel, la ora 17,15 indicele DJIA crestea cu 53 puncte pe scadenta septembrie si cu doar 2 pe decembrie. Indicele inregistra un plus de 43 puncte, si pe scadenta martie 2012.

Pentru contractul DESIF5 cotatiile au fluctuat mixt pe scadenta scurta, inregistrandu-se mai multe schimbari de directie. La ora 17.15 cumparatorii erau au fost beneficiarii zilei, pretul aflandu-se pe plus pe scadentele septembrie si decembrie 2011, cu aprecieri de 0,34 si 0,53%. Numarul contractelor DESIF5 era de circa 600, derivatul ocupand locul trei in topul zilei

In ceea ce priveste cotatia aurului, speculatorii au „pariat” pe aprecieri. Ca urmare, la ora 17,30 metalul pretios avansa cu 30 dolari pe scadenta august a contractului SIBGOLD_RON a carui marime este de de 10 uncii. Pe plan extern, aurul a atins un nivel record la Londra si New York, ingrijorarile cu privire la criza datoriilor din Europa stimuland cererea de metal pretios, ca o instrument de protectie. Marti, Irlanda s-a alaturat Portugaliei si  Greciei ca o treia natiune din zona euro care are ratingul de credit sub gradul de investitii.

Pe piata valutelor a fost tranzactionata si perechea EUR/RON, moneda unica depreciindu-se usor fata de leu pe scadentele septembrie si decembrie 2011. A fost tranzactionat si contractul DEOIL_LSC, barilul de petrol castigand 1,54 USD pe scadenta august.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din  piata de la ora 17,30, dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte,  pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor, datorita programului de tranzactionare prelungit pana la ora 19.00.

Lasati un comentariu