Vineri, 05 septembrie 2014

Speculatorii Sibex, prudenti in prima jumatate a sedintei, in asteptarea rezultatelor intalnirii FED

Sursa: Sibex

La Sibex, investitorii au adoptat din nou o atitudine prudenta in prima jumatate a sedintei de la mijlocul saptamanii, aflandu-se in asteptarea rezultatelor intalnirii oficialilor Bancii Centrale Americane. Astfel, la ora 16.15, numarul contractelor incheiate era de 1800, cu o valoare de 15 milioane lei. La ora mentionata, cotatiile futures ale simbolurilor tranzactionate se aflau pe minus, dupa ce la debutul zilei se observasera cresteri, atat pe Dow Jones cat si pe aur. Ulterior, impunerea unei directii „rosii” pentru bursele europene si intrarea pe minus a futures-ului din SUA a dus la aparitia scaderilor si la Sibex. In Europa, indicii reprezentativi s-au depreciat, dupa ce oficiali ai UE au declara ca intentioneaza sa se reintoarca in Grecia saptamana viitoare pentru a completa analiza economiei Greciei.

La ora 16,30 derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai tranzactionat produs cu peste 1000 de contracte, majoritatea pe scadenta decembrie. Pretul nu avea o directie clara, fluctuatiile indicand starea de asteptare pentru obtinerea de informatii despre eventuala hotarare a FED de a stimula sau nu cresterea economica a SUA si a unor si stiri noi despre posibilitatea continuarii sprijinirii Greciei de catre creditorii ei. In acest context, cotatia DEDJIA_RON decembrie crestea scadea cu doar 2 puncte iar cea pe martie 2012 cu 10 puncte, decisiva pentru conturarea unei directii clare urmand sa fie evolutia de la NYSE  a indicelui.

Dupa cresterile de marti, speculatiile pe aur au condus la o scadere a pretului futures al metalului galben pentru ambele scadente disponibile la Sibex, fara ca nivelul pierderilor sa fie unul foarte ridicat. Uncia se deprecia cu doar 6,9 dolari pentru octombrie si cu 9,6 dolari pentru decembrie, numarul contractelor incheiate fiind de 372, date valabile la ora 16.15. Pe pietele externe, aurul s-a depreciat la New-York, pe fondul speculatiilor ca noi masurii stimulative pentru economie ar putea taia cererea de metal nobil, ca plasament de protectie.

In sectorul derivatelor valutare s-a remarcat diversificarea strategiilor, investitorii tranzactionand, pe langa perechea EUR/USD-RON si unele din noile contracte pe cursurile de schimb, remarcandu-se simbolurile EUR/JPY_RON si GBP/USD_RON si CHF/USD_RON. Perechea EUR/USD s ramas cea mai lichida cu peste 100 contracte, incheiate pana la ora 16.15. Euro se deprecia cu 0,09 % in raport cu moneda americana, in ton cu evolutia de pe pietele externe. Indicele dolarului a avansat pentru a treia oara in patru zile, impulsionat de speculatiile ca FED va introduce noi masuri pentru sustinerea celei mai puternice economii din lume. Perechea euro/yen japonez a atras 20 de contracte, moneda unica depreciindu-se cu 0,38% iar perechea lira sterlina/dolar 18 contracte, moneda din Regatul Unit pierzand 0,67%. Toate derivatele valutare disponibile la Sibex sunt tranzactionate in lei.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni s-a remarcat DESIF5 cu circa 200 de contrcate si scaderi de 1,16% pe scadenta decembrie respectiv de 0,93% pe scadenta martie 2012. 

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din  piata de la ora 16.15,  dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte,  pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor instrumentelor tranzactionate, datorita programului de tranzactionare extins pana la ora 23.15.  Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., sectiunea rapoarte de tranzactionare, dupa ora mentionata.

 

Lasati un comentariu