Vineri, 11 aprilie 2014

Spread-urile mici au atras speculatorii pe Aur, Dow Jones si Euro/Dolar

In penultima sedinta a saptamanii investitorii de pe piata Sibex au tranzactionat pe fondul undei tendinte descendente a cotatiilor futures ale Dow Jones, DESIF5 si aur, in timp ce pentru paritatea euro/dolar s-a mizat in continuare pe aprecierea monedei europene. Dupa volumul foarte ridicat tranzactionat miercuri, intensitatea la tranzactionare s-a mai redus, observandu-se 5600 de contracte cu o valoare de aproape 60 milioane de lei, conform datelor de la ora 17.30.

Cel mai interesant aspect al sedintei a fost ingustarea puternica a diferentelor dintre cotatiile de la vanzare si cumparare (spread) pentru contractele pe aur, euro/dolar si Dow Jones.

Investitorii autohtoni interesati de tranzactionarea aurului au avut oportunitatea de a specula evolutia pretului metalului pretios la diferente extrem de mici de pret intre cerere si oferta. Pentru aur, diferenta dintre cotatiile de la vanzare si cumparare s-a ingustat pe parcursul sedintei pana la 0,20 USD, investitorii reactionand prompt si incheind 167 de contracte (1670 de uncii de aur), pana la ora  17.30. Pretul metalului galben se deprecia, la ora mentionata cu 14 dolari pe scadenta iunie, dar crestea cu 12 dolari pe august. Pe pietele externe, analistii considerau ca aurul poate creste, pe fondul datelor care arata o incetinire a revenirii economiei, cumulate cu problemele datoriei Greciei. Contractul pe aur, avand simbolul SIBGOLD_RON, se tranzactioneaza la Sibex in lei, pe o piata reglementata, si beneficiaza de o lichiditate asigurata de Market-Maker, conditiile fiind mult mai avantajoase pentru investitorii autohtoni, comparativ cu cele oferite de pietele externe. De asemenea, investitia este una foarte mica, garantia necesara pentru a tranzactiona un contract futures SIBGOLD_RON (echivalentul a 10 uncii de aur) fiind de doar 550 lei, adica aproximativ 4% din valoarea contractului.

Cel mai tranzactionat produs a fost DEDJIA_RON cu 2341 de contacte incheiate pana cu o ora si jumatate inainte de inchidere. Si pe acest simbol, „jucatorii” au tranzactionat la un spread redus, care a ajuns pana la 3 puncte pe termen scurt. Preturile au continuat sa scada, dupa ce miercuri cel mai urmarit indice de pe glob s-a depreciat abrupt la NYSE. Scaderile s-au inregistrat in contextul in care agentia de rating Moody’s a decis din nou reducerea ratingului datoriilor Greciei de la nivelul B1 la Caa1, considerat unul “speculativ extrem”. Acest nivel este unul mai scazut chiar decat cel din Muntenegru, indicand, conform Moody’s ca „tara poate esua in incercarea de a-si stabiliza datoriile”. Impactul acestei stiri a fost unul foarte puternic si, desi in SUA a fost publicat un raport favorabil privind piata muncii,, numarul cererilor de ajutor de somaj de saptamana trecuta scazand cu 6000, pana la nivelul anualizat de 422.000, Dow Jones continua sa se afle pe rosu in prima ora a sedintei NYSE. La Sibex, cotatia Dow Jones pierdea 148 de puncte pe scadenta iunie si 157 pe septembrie. Scaderi de 175 si 230 puncte se observau si pe decembrie 2010 respectiv martie 2011.

Paritatea EUR/USD a fost un alt produs care a beneficiat de o ingustare puternica a spread-urilor, diferenta dintre vanzare si cumparare fiind de doar 2 pips. Ca urmare, volumul pe perechea EUR/USD, tranzactionata in lei, s-a mentinut ridicat, pana la ora 17.30 fiind incheiate 1529 de contracte. Pe termen scurt (iunie) euro continua sa castige usor teren in fata dolarului, apreciindu-se cu 0,10%, pana la nivelul de 1,44450.

O cota importanta din rulajul zilei a revenit derivatelor pe actiunile SIF5. Pana la ora 17.30, numarul contractelor pe acest produs era de1342, observandu-se scaderi pe toate scadentele, directie corelata cu pretul suport. La Sibex, pretul DESIF5 iunie cobora la ora 17,30, cu 0,85 %. Pe septembrie scaderea era de 1,21% iar pentru decembrie de 1,94%.

Pe piata spot, au fost tranzactionate 240.000 de actiuni Sibex, la un pret de 1,59 lei/titlu, in stationare.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu