Joi, 09 ianuarie 2014

Stere Farmache: Nu mai asteptati PIB-ul pe T1, bursa arata deja o evolutie pozitiva

Foto: Intercapital Invest

Tot mai multe banci de investitii estimeaza imbunatatirea ratingului de tara

Asa cum Bursa a anticipat intrarea in recesiune cu aproape sase trimestre inainte ca aceasta sa se produca efectiv, si iesirea din recesiune a fost anticipata de indicii bursieri, care au o evolutie pozitiva de aproape sapte trimestre, spune Stere Farmache, presedintele Bursei de la Bucuresti (BVB).

Dezbaterile privind iesirea economiei din recesiune la sfarsitul lunii martie au determinat o reactie si din partea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), conducerea acesteia atragand atentia ca evolutia indicilor bursieri indica semnale puternice ca PIB-ul pe primul trimestru din acest an ar fi unul pozitiv.

“Este lansata in spatiul public intrebarea daca datele statistice pe trimestrul unu vor arata iesirea din recesiune. Pentru ca toti suntem interesati de evolutia economiei as vrea sa adaug un reper important: relevanta pe care o au indicii bursieri”, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cu ocazia unei conferinte organizata de firma “Oxygen Servicii” pe tema “Relansarea economica prin piata de capital romaneasca”.

Potrivit acestuia, la mijlocul anului 2007, Bursa a semnalat schimbarea tendintei, in timp ce de-abia la finele lui 2008 a devenit evident ca PIB-ul Romaniei inregistreaza scadere.

“Putem afirma ca indicii bursieri au anticipat acest semnal cu aproape sase trimestre inainte de intrarea in recesiune”, spune Farmache.

“In prezent, dupa sapte trimestre de crestere pe Bursa, avem semnale puternice ca PIB din T1 2011 ar fi pozitiv”, a adaugat acesta.

Seful BVB spune ca nu numai indicii bursieri semnaleaza acest lucru, ci si lichiditatea pietei, care a revenit la valori apropiate de cele dinaintea crizei.

“Rulajul mediu pe primele trei luni e comparabil cu rulajul din 2006 si strict din punct de vedere al lichiditatii am recuperat mult mai rapid decat alte burse europene. Sigur ca aceasta lichiditate a fost ajutata de listarea FP, dar si alte burse au beneficiat de listari”, a precizat Stere Farmache.

Un semnal pozitiv l-a oferit de altfel si conducerea Transelectrica, operatorul retelei nationale de transport a energeriei electrica, care a precizat ca, in primul trimestru, consumul de energie electrica a crescut cu 6%, iar productia cu 11% fata de anul trecut.

“Asteptandu-l pe Godot”

Perspectivele bursei sunt bune, in acest context, dar dezvoltarea nu va veni de la sine, ci doar daca piata locala va inregistra o diversificare, o crestere a numarului de emitenti.

Conducerea Bursei spune ca nu mizeaza doar pe companiile de stat, ci si pe cele din mediul privat, care vor fi stimulate de noile listari anuntate pe piata, dar pune accent din nou pe privatizarea prin intermediul pietei de capital.

“Economia se poate relansa prin piata de capital romaneasca cu conditia ca aceasta sa atinga o masa critica, iar asta se poate atinge usor si rapid prin privatizari”, considera Farmache.

Alti actori din piata de capital atrag insa atentia ca bursa romaneasca asteapta de ani buni listarea companiilor de stat, fara prea mari rezultate.

“Am vazut pe geam Teatrul National si mi-am amintit de o piesa de teatru, “Asteptandu-l pe Godot”. Tot asa este si piata romaneasca, care tot asteapta companiile de stat”, a declarat Bogdan Chetreanu, comisar in cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

El a reamintit ca Polonia, care este data mereu ca exemplu, nu a avut scadere economica, insa desi se vorbeste mult despre modelul polonez, nu se face nimic pentru a-l copia.

“Daca guvernantii s-ar uitat la listarile Transelectrica si Transgaz ar vedea ce succes imens au avut aceste oferte. Daca ar fi fost privatizari prin Bursa poate nu ar fi fost nevoie sa apelam la imprumutul de la FMI si la drasticele taieri de salarii. S-a vorbit foarte mult de modelul polonez, dar se face foarte putin pentru a-l copia”, afirma Chetreanu.

Sursa: Fin.ro

Conjunctura in acest an se anunta a fi din nou una pozitiva, spun si administratorii de fonduri, iar Romania ar trebui sa faca tot posibilul pentru a profita de acest lucru.

“Stelele par a se alinia din nou in directia obtinerii ratingului de “investment grade”, cu care nu am stiut ce sa facem in perioada 2007-2009. Sunt tot mai mult rapoarte ale bancilor de investitii care vorbesc despre posibilitatea intrarii din nou in “investment grade” si poate ca de data asta vom sti ce sa facem.”, a mentionat Dragos Neacsu, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Erste Asset Management. Un raport al Erste Group prezentat ieri estima ca ratingul de tara al Romaniei ar putea fi ridicat anul viitor.

Florin Talpes, fondatorul si presedintele companiei BitDefender, a precizat insa ca in pofida semnalelor de imbunatatire, economia este inca in criza, iar asta afecteaza in principal IMM-urile, segmentul pe care Bursa incearca sa il atraga pe piata.

“Suntem inca in criza si sa nu uitam ca cele mai afectate de criza sunt IMM-urile, nu marile intreprinderi. Oscilatiile puternice care s-au inregistrat pe Bursa in ultimii ani este extrem de deranjanta pentru IMM-uri , iar daca nu le tratezi altfel decat pe marile corporatii, risti sa nu le ai deloc la Bursa”, a spus Talpes.

Directorul general al Bursei, Valentin Ionescu, a mentionat ca Bursa a creat un sistem alternativ care permite oricarei companii sa se listeze, chiar si start-up-urilor, iar procedura nu este birocratica.

In ceea ce priveste scaderile mari pe care le-au inregistrat companiile listate in ultimii ani, comentariul lui Ionescu a fost “credeti ca nu ar s-ar fi prabusit nici valoarea companiei dumneavoastra daca nu ar fi fost listata? Orice evaluare ar fi aratat ca valoarea companiei dumneavoastra este mai mica intr-un ciclu de scadere”.

“Eu cred ca suntem la inceputul unui ciclu de crestere pentru economie si acum este momentul pentru investitii, nu ca in 2007, cand piata era pe varf. Cred ca anul acesta ar putea fi anul pietei de capital si ar putea fi fundamentul pentru o perioada de 2-3 ani de cresteri”, a conchis Valentin Ionescu.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu