Vineri, 11 aprilie 2014

Stirile din SUA au intensificat tranzactiile cu derivate la Sibex

Sursa: Sibex

Pe segmentul derivatelor, ultima sedinta a saptamanii 30 mai -3 iunie de la Sibex s-a caracterizat printr-o evolutie mixta a cotatiilor derivatelor pe actiuni si indici, investitorii fiind mai prudenti. Pe segmentul valutar euro s-a intarit fata de dolar si s-a depreciat in raport cu moneda nationala.

Intensitatea la tranzactionare a fost mai ridicata dupa aparitia datelor economice din piata americana, acestea influentand ca de obicei preturile si la Sibex. Cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, numarul de contracte era de 4400 cu o valoare de 43 milioane lei.

In sectorul futures pe indici s-a consemnat cea mai buna lichiditate, tranzactiile intensificandu-se dupa ora 15.30. Fluctuatiile pana la ora mentionata au fost reduse, iar directia cotatiilor incerta. Apoi, dupa publicarea stirilor din piata muncii din SUA, pretul pe scadenta iunie s-a depreciat abrupt dupa ce futures-ul din SUA semnaliza o deschidere pe minus si la NYSE. Numarul angajarilor din SUA, cu exceptia sectorului agricol, s-a redus puternic in mai, fiind de doar 54.000, rata somajului ajungand la 9,1%. Nivelul publicat de catre Departamentul Muncii a fost cel mai redus din septembrie 2010, situatie care a sugerat ca economia americana poate fi blocata intr-un ritm de crestere extrem de lent. La Sibex, cotatia Dow Jones pierdea 51 puncte pe scadenta iunie si cate 37 si 130 puncte pentru septembrie si decembrie. Numarul contractelor se cifra la ora 17.30 la peste 1700, aproape 60% dintre acestea fiind incheiate dupa aparitia stirilor mentionate.

Pe piata derivatelor valutare investitorii au speculat din nou cu intensitate evolutia perechii euro/dolar, exploatand ingustarea spread-urilor, diferenta dintre cotatiile cerere/oferta reducandu-se pana la un pips. Numarul contractelor EUR/USD realizate pana la ora 17.30 era de 1049, miza fiind pusa pe o moneda unica mai puternica, observandu-se o crestere de 1,07% fata de dolar  pe scadenta iunie. De altfel, sedinta de vineri 3 iunie 2011, a fost ultima zi de tranzactionare pentru contractul futures EUR/USD_RON, pe scadenta iunie din anul curent. Pretul de lichidare la scadenta a pozitiilor ramase deschise este egal cu valoarea pretului de cotare (settlement price) a contractului futures EUR/USD pentru aceeasi scadenta, publicat de Chicago Mercantile Exchange in ziua scadentei contractului EUR/USD_RON. Acesta va fi anuntat de CRC in cursul sedintei de tranzactionare din data de 6 iunie 2011 urmand ca inchiderea pozitiilor deschise sa fie efectuata dupa inchiderea sedintei de tranzactionare din data mentionata.

Tot pe segmentul derivatelor valutare a fost tranzactionat contractul EUR/RON. Leul s-a apreciat usor fata de euro, pe o piata fara o directie clara. Pentru scadenta iunie, cotatia a scazut cu 0,05%, in timp ce pentru luna septembrie, investitorii anticipau un curs foarte apropiat de cel stabilit in sedinta anterioara, anume 4.1500.

S-a mai remarcat derivatul pe actiunile SIF5 cu circa 1200 de contracte. Pe termen scurt (iunie) pretul a fluctuat in ambele sensuri, la ora 17,30 observandu-se o usoara crestere de 0,11%.

Pe piata aurului s-au remarcat spread-uri inguste si o lichiditate buna de 274 de contracte, aurul crescand cu peste 15 dolari pe scadenta iunie

Ultima sedinta a saptamanii  a atras atentia si prin cresterea intensitatii pe segmentul spot administrat de societate. In cadrul acestuia au fost tranzactionate 779.615 actiuni ale bursei sibiene, reprezentand 2,33% din capitalul social. Valoarea tranzactiilor s-a cifrat la 1,20 milioane de lei iar cotatia actiunii a scazut cu  7 bani, inchizand la 1,52 lei/actiune.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu