Duminica, 29 decembrie 2013

Update: Strainii au adus 53 milioane de euro pe Bursa in primul trimestru. Vezi cine a facut piata in martie

Investitorii straini au fost cumparatori neti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in martie, pentru a patra luna consecutiv, ei aducand pe piata 13,2 milioane de euro, insa valoarea investitiilor nete (cumparari-vanzari) a scazut cu 22 de milioane de euro fata de februarie, potrivit datelor BVB.

Investitiile straine nu au fost semnificative in acest an si nici nu cred ca vor fi in perioada urmatoare, oferta de preluare a Rompetrol Rafinare fiind principalul motiv al intrarii banilor in piata. Este in continuare o piata dominate de romani”, a declarat pentru EconomicTimes.ro, Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank Romania.

Valoarea cumpararilor facute de nerezidenti a ajuns la 45,3 milioane de euro, reprezentand o cota de piata de 26,7%.

Kazahii de KazMunaiGaz au fost principalii cumparatori in conditiile in care acestia au derulat in perioada 15 februarie – 26 martie oferta de preluare a Rompetrol Rafinare Constanta, in valoare de 358 milioane de lei (87,7 milioane de euro).

De cealalta parte, investitorii romani au cumparat actiuni in valoare de 122,6 milioane de euro, din care 46,4 milioane de euro reprezinta cumpararile facute de persoanele juridice, care au fost si cumparatori neti, aducand in piata peste sapte milioane de euro.

Datele privind activitatea investitorilor straini la Bursa au de multe ori o stransa legatura cu evolutia BVB, in conditiile in conditiile in care prezenta sau absenta acestora din piata da de regula tendinta acesteia. In luna martie, indicele general al pietei, BET-C, a crescut cu 16%, in timp ce cele cinci societati de investitii financiare (SIF), cele mai tranzactionate companii, au inregistrat o crestere medie de aproape 10%.

In primele trei luni ale anului, strainii au adus in piata 53 milioane de euro, cu 10 milioane de euro mai mult decat in tot anul 2009, potrivit datelor BVB.

Suma reprezinta valoarea investitiilor nete (cumparari-vanzari) facute de investitorii straini in aceeasi perioada.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu