Vineri, 11 aprilie 2014

Strategiile pe vanzare, castigatoare miercuri pe piata futures

Sursa: Sibex

La Sibex, sedinta de tranzactionare de la mijlocul saptamanii a continuat sa conserve starea de prudenta a investitorilor, care nu s-au antrenat in speculatii ample. La ora 17.30 numarul contractelor futures incheiate era de 2300 cu o valoare de 15 milioane lei. Cotatiile derivatelor s-au depreciat pe segmentul financiar, valutar si al indicilor, strategiile pe vanzare fiind castigatoare.

Speculatorii interesati de evolutia pretului DESIF5 au exploatat evolutia cotatiei pe teritoriu negativ. Directia a fost una corelata cu cea de pe piata suport, unde cotatia actiunii SIF5 Oltenia a inchis in scadere cu 1,68%. Numarul contractelor DESIF5 incheiate pe piata SIBEX se situa la circa 1200 iar cotatia pe scadenta iunie se deprecia cu 2,61 %, conform datelor de la ora 17.30. Pentru septembrie DESIF5 pierdea 2,88 % iar pentru finalul anului (decembrie) 1,24%.

Pe segmentul indici, speculatorii au beneficiat de cresteri de la deschidere pana in jurul orei 15.00. Acestea au venit in contextul in care preturile futures din SUA ale indicilor au evoluat pe plus, ca efect al temperarii cresterii economice din China. Ultimele rapoarte economice din China pot incuraja investitorii, dupa ce  productia industriala a incetinit in aprilie, sugerand ca a doua economie a lumii si-a redus motoarele si implicit a eliberat presiunea aplicarii unor politici monetare aspre, chiar daca inflatia ramane ridicata. Cu toate acestea, ulterior, atat cotatiile futures din SUA cat si de piata spot de pe Wall-Street au intrat pe minus, ca urmare a stirilor negative privind deficitul comercial. Deficitul comercial al SUA a crescut in luna martie mai mult decat previziunile, in conditiile in care preturile petrolului, care au atins maximele ultimilor doi ani, au stimulat masiv importurile, eclipsand exporturile record. Deficitul comercial din SUA a crescut cu 6 procente, ajungand, de la nivelul de 45.4 miliarde dolari cat a fost in februarie anul curent, la 48.2 miliarde dolari, cel mai mare din iunie 2010 incoace, conform unei raportari a Departamentul de Comert din SUA. Cresterea a depasit estimarile analistilor, care vedeau un nivel de 46,8 miliarde. Ca urmare, cotatia futures a Dow Jones a intrat pe minus si pe piata Sibex. La ora 17.30 pretul DEDJIA_RON pentru scadenta iunie scadea cu 49 puncte. Pentru septembrie se observa o scadere cu doar 5 puncte iar pentru decembrie de 22 puncte. Exceptia se numea scadenta martie 2012 pentru care DJ crestea cu 32 puncte pe un volum mic.

Pe segmentul marfuri, uncia de aur a atras 133 contracte. Cotatia pe scadenta iunie a avut un traseu asemanator cu cea a Dow Jones, inregistrand cresteri de la deschidere si pana la ora 15.00, pe fondul ingrijorarilor privind inflatia din Europa. Ulterior, cotatia a inceput sa scada, urmand tendinta de la New York, unde aurul se deprecia stopand un raliu de trei zile, in conditiile in care dolarul in crestere a erodat cererea de metal pretios ca plasament alternativ. La ora 17,30 uncia pierdea la Sibex 3,5USD pentru scadenta iunie.

Pe segmentul derivatelor valutare, participantii au tranzactionat paritatea EUR/USD_RON incheind 90 contracte pana la ora 17.30. Participantii au mizat pe un dolar mai puternic, sub influenta evolutiei de pe pietele externe unde moneda americana a crescut fata de euro, pe fondul speculatiilor ca liderii europeni ar putea sa nu garanteze un ajutor suplimentar pentru Grecia. Dolarul castiga 0,24%.

S-au consemnat tranzactii si pe piata spot unde au fost tranzactionate 46.500 de actiuni SBX, cotatia crescand cu 3 bani la 1,66 lei. De asemenea au fost transferate si 3746 actiuni PPLI cotatia depreciindu-se cu 20 bani, la 5 lei/actiune.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu