Sambata, 25 ianuarie 2014

SUA, marea castigatoare a crizei datoriilor din zona euro

Statele Unite a evitat cu succes contagiunea crizei datoriilor din zona euro si nu numai atat, a beneficiat din plin de aceasta, reusind sa tina costurile de creditare la un nivel foarte scazut care stimuleaza activitatea economica.

Efectele nefaste ale crizei datoriilor din zona euro a facut ca SUA sa devina un “safe heaven” (loc de refugiu) al economiei mondiale, lucru care s-a putut observa prin evolutiile la randamentele obligatiunilor emise de trezoreria SUA, care au atins recent cele mai reduse niveluri din ultimii ani.

Randamentul pentru bonurile de trezorerie ale SUA la trei luni este in prezent negativ, cel la 12 luni abia ajunge la 0,1% iar la 10 ani se invarte in jurul cifrei de 2%.

Asta in timp ce unele state europene platesc si peste 8% dobanda pentru obligatiunile de stat.

Cum este posibil ? Investitorii au vandut masiv obligatiuni europene pentru a scapa de ele si s-au adapostit in bonuri de trezorerie ale SUA. Cererea mare pentru aceste instrumente a redus puternic randamentele la obligatiunile americane.

Dobanzile mici la imprumuturi ajuta economia SUA sa ocoleasca recesiunea, prin banii ieftini care inunda piata americana.

Datele care au fost emise astazi in SUA arata ca americanii au evitat cel putin pentru moment recesiunea si se indreapta in prezent spre un trimestru patru solid de crestere economica. Datele pe luna noiembrie indica faptul ca economia SUA si-a accelerat ritmul de crestere economica la cel mai inalt nivel din luna iunie a acestui an.

Mai mult economia americana a creat 120.000 de locuri de munca luna trecuta si rata somajului a scazut semnificativ, de la 9% la 8,6% intr-o singura luna.

SUA nu s-a mai bucurat de o rata atat de mica a somajului de peste doi ani si jumatate.

Aceasta in conditiile in care activitatea economica din Europa si China se deterioreaza pe zi ce trece.

Discrepanta dintre SUA si Europa s-a vazut anul acesta si pe bursa, indicele S&P 500 inregistrand o stagnare in acest an, in timp ce indicele Stoxx 50, care incorporeaza cele mai importante 50 de companii europene, a pierdut circa 16% din valoare.

Decorelarea bursei americane de cea europeana este numai una pe termen mediu, in conditiile in care pe termen scurt acestea evolueaza in tandem.

Ramane de vazut daca SUA va reusi sa traga Europa dupa ea si sa o scoata din recesiune in urmatoarele trimestre, in conditiile in care economia SUA reprezinta aproape un sfert din economia mondiala.

Comentariu de Cristian Dumitru, editor Economic Times

 

 

Lasati un comentariu