Sambata, 26 aprilie 2014

Summit-ul a trecut, toleranta ramane

Am notat ieri ca voi urmari o corectie pozitiva a USD via USD/TRY si USD/HUF, intr-o zi in care declaratiile sosite de la primul summit pan-european din acest an au generat noi ingrijorari in legatura cu posibilitatea unei escaladari a crizei zonei euro iar dobanzile suverane portugheze au explodat (vedeti “USD – corectie pozitiva?”; 30 ianuarie).

Dar la finalul zilei de ieri a fost clar ca investitorii au tolerat primele 24 de ore ale saptamanii mai bine decat credeam. Prefer sa renunt acum la ipoteza introdusa ieri, TRY si HUF au castigat mai putin de un punct procentual vs. USD, si sa astept o vizibilitate mai buna inaintea urmatorului pariu directional.

EUR/CHF – interventia pare iminenta

Davos a fost inca un prilej de reiterare a increderii in determinarea bancii centrale a Elvetiei de a apara pragul minim oficial de toleranta pentru EUR/CHF stabilit la 1.20 in septembrie anul trecut. “Banca centrala a Elvetiei poate tipari franci in orice cantitate necesara apararii pragului. [Introducerea pragului] a fost o manevra foarte inteligenta din partea bancii centrale”, a declarat George Soros reporterilor. Notati ca, in acest moment, exista un consens favorabil apararii pragului oficial la toate nivelurile societatii elvetiene – guvern, clasa politica, comunitate de afaceri si banca centrala.

Asimetria risk/reward favorabila mentinerii unei expuneri long EUR/CHF ramane intacta, iar o interventie in FX a bancii centrale a Elvetiei impotriva propriei monede (care, in opinia mea, devine o chestiune de zile, poate chiar ore) este in intregime justificabila, chiar la cotatii superioare pragului minim oficial 1.20. Efectul unei asemenea actiuni in forta asupra cursului de schimb nu este atat de important, ceea ce este important este mesajul pe care interventia il va transmite speculatorilor dispusi inca sa faca treaba bancii centrale via expuneri long EUR/CHF.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu