Luni, 20 octombrie 2014

Primul trimestru a fost castigator pentru Bursa. La ce ne putem astepta in continuare?

Primul trimestru al anului a fost foarte bun pentru investitorii de la bursa, cu o crestere de 27% a indicelui BET, care urmareste evolutia celor mai importante companii listate pe piata de actiuni de la Bucuresti, cu exceptia societatilor de investitii financiare (SIF).

Actiunile SIF-urilor, cele mai tranzactionate de pe piata, au adus investitorilor un castig si mai mare, inregistrand o crestere medie de circa 35% in aceeasi perioada. Aprecierile puternice de la inceputul acestui an ridica bineinteles intrebarea daca aceasta perioada favorabila pentru piata de actiuni va continua sau daca, dimpotriva, investitorii trebuie sa se pregateasca pentru o corectie drastica a pietei.

Analistii de la societatea de brokeraj Intercapital Invest estimeaza, potrivit unui raport emis astazi, ca aceste cresteri pot continua, atat pe termen scurt, cat si in a doua jumatate a anului, dar ele nu vor fi constante.

“Cresterile mari din ultimul an arata ca economiile si pietele se afla pe traseul spre iesirea din criza, aceasta insemnand doua lucruri importante: 1.acest traseu poate continua, deci ne putem astepta la noi cresteri si 2. nu am iesit inca din criza, deci drumul poate fi unul agitate”, se precizeaza in raportul citat..

Potrivit acestui raport, continuarea cresterilor are o probabilitate de 60%, in conditiile in care indicele BET se afla in continuare cu 44% sub maximul anului 2007 si exista potential pentru reducerea acestui decalaj, avand in vedere ca rezultatele financiare ale societatilor sunt si ele pe un trend ascendent.

Pe de alta parte, un scenariu privind intrarea intr-o perioada de acumulare in care actiunile sa fluctueze fara a avea o directie clara este creditat cu o probabilitate de 30%, in scadere fata de cea de 50% prezentata in raportul anterior, de la inceputul lunii ianuarie.

Analistii considera ca scenariul evolutiei in tunel nu trebuie pierdut, momentul aparitiei acestuia si durata sa urmand sa depinda de semnalele venite de pe pietele externe, cu care piata de capital romaneasca a fost in ultimii ani puternic corelata.

Ultimului scenariu, cel al revenirii scaderilor, i se acorda o probabilitate de 10%, analistii de la Intercapital estimand astfel ca pe fondul optimismului de pe piete din ultimele luni, posibilitatea unei scaderi importante ramane redusa, pe termen scurt si mediu.

“Insa probabilitatea unui asemenea scenariu nu poate fi niciodata zero: si pentru scenariul unor cresteri generalizate am acordat o probabilitate de numai 10% in trimestrul II din 2009, iar acesta este acum o realitate”, subliniaza analistii in cadrul raportului.

Ce strategii de investitii recomanda Intercapital Invest

Pentru investiile pe termen scurt, de la 2-3 zile pana la 2-3 luni, strategia recomandata este cea de speculatii agresive, care aloca plasamentelor in actiuni o pondere ridicata, de 70-80% in totalul portofoliului. Restul de 20-30% ar urma sa fie investit in instrumente cu venit fix. Deoarece o expunere atat de mare pe actiuni implica riscuri ridicate, investitorii sunt sfatuiti sa abordeze speculatiile cu atentie, sa utilizeze mecanisme de protectie de tipul ordinelor stop loss (ordinul de a vinde o actiune cand ajunge la un pret dinainte stabilit – n.red) si sa urmareasca evolutiile cu atentie.

Pentru investitorii care fac plasamente pe termen mediu, de 3-12 luni, analistii recomanda o strategie de speculatii/acumulare, cu o pondere de 60-70% din portofoliu pentru investitiile in actiuni, iar restul in instrumente cu venit fix. In aceea ce priveste actiunile catre care trebuie sa se orienteze investitorii pe termen mediu, Intercapital Invest recomanda actiunile solide de pe piata reglementata a BVB, aflate in topul lichiditatii zilnice la bursa. Analistii fac totodata precizarea ca pentru randamente mai mari, portofoliile pot include si o componenta de actiuni listate pe piata RASDAQ.

A treia si ultima strategie, care vizeaza un orizont de timp lung, de peste un an de zile, este de acumulare, in care portofoliul sa fie echilibrat intre investiile in actiuni si, respective, in instrumente cu venit fix. Analistii considera ca aprecierile din ultimul an au diminuat intr-o oarecare masura perspectivele de crestere pe termen lung. Totusi, mai adauga analistii, preturile actiunilor sunt in continuare scazute, iar recuperarea pierderilor din 2008 poate continua pe termen lung.  

Ieri, Bursa a avut o evolutie pozitiva, toti indicii principali ai pietei de la Bucuresti inregistrand cresteri de 1-2%.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu