Joi, 02 ianuarie 2014

Surpriza neplacuta din partea BRD: Pe IFRS, profitul bancii a scazut cu 51% in 2011

Sursa: BRD

Pentru prima data in ultimii patru ani, cheltuielile cu provizioanele inregistrate de BRD conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) au fost in 2011 aproape egale cu datele de pe standardele romanesti (RAS), iar profitul consolidat al grupului a scazut la jumatate fata de anul precedent, pana la 496,3 milioane de lei.

Pe standardele romanesti, banca raportase un profit de 465 milioane de lei pentru anul trecut, doar cu 7% sub rezultatul din 2010. In acest caz, este vorba doar de situatiile financiare individuale ale bancii si nu de cele la nivel de grup, care mai includ si diviziile de leasing, corporate finance si asset management.

Profitul grupului BRD pe IFRS este cu mult sub estimarile analistilor de pe piata, care se asteptau in medie la un castig de 824 milioane de euro. Cresterea cheltuielilor cu provizioanele, care au depasit 1,25 miliarde de lei,  a taiat insa puternic din castigul BRD.

Surpriza mare vin tocmai din faptul ca aceste cheltuieli  cu provizioanele pe IFRS au fost foarte aproape de valoarea pe RAS, in conditiile in care, de regula, pe standardele internationale, valorile erau semnificativ mai mici decat pe cele romanesti. De altfel, toate bancile au fost obligate de la inceputul acestui an sa treaca la raportarea conform IFRS, care, in teorie, ar fi trebuit sa conduca la o imbunatatire a rezultatelor pe care acestea le vor raporta tocmai datorita tratamentului mai favorabil in ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate a provizioanelor.

Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment considera ca rezultatele slabe vor afecta evaluarea BRD si au pus “sub revizuire” tinta de pret la 12 luni si recomandarea aferenta pentru actiunile bancii.

”Pe termen scurt, credem ca actiunile ar putea fi sub presiune avand in vedere ca un P/BV (pret/valoarea contabila pe actiune – n.red) necesita un nivel mai ridicat al ROE (profit net/capitaluri proprii – n.red)”, au precizat analistii Raiffeisen, in cadrul unei note transmise azi.

BRD a publicat si cateva previziuni pentru 2012, dar mult mai putin detaliate fata de anii anteriori, dupa cum au remarcat analistii de la Raiffeisen. Banca estimeaza o crestere a creditarii de 4-5%, mai ridicata decat estimarea RCI, de 2,6%. Depozitele sunt asteptate sa creasca cu 6-7%, din nou peste estimarea Raiffeisen, de 3%. In ceea ce priveste costul riscului, managementul BRD a mentionat doar ca acesta va scadea, fara insa a indica vreo cifra.

Actiunile BRD au crescut azi la bursa cu 0,6%, capitalizarea bursiera a bancii fiind de 1,7 miliarde euro.

Lasati un comentariu