Joi, 02 ianuarie 2014

Tabloul complet al investitiilor fondurilor de pensii private in companiile listate la BVB

Sursa: CSSPP

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat in premiera detaliat plasamentele pe care le-au facut fondurile de pensii private de pe piata romaneasca.

Comisia a prezentat expunerile pe toti emitentii la sfarsitul anului trecut, selectand totodata primii 5 emitenti/grupuri de emitenti fata de care fondurile de pensii au cea mai mare expunere (cumulat pe toate clasele de active) si primii 10 emitenti fata de care fondurile au cea mai mare expunere pe actiuni.

Sursa: CSSPP

Astfel, alaturi de detinerile in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor, care au o pondere de 65,83% in active, top 5 emitenti in care fondurile de pensii de pe Pilonul II (pensiile private obligatorii) au plasamente sunt grup Erste (3,57%), BRD (2,2%), RBS (1,9%), Lloyds (1,68%) si grup OMV (1,3%). In cazul grupului Erste, sunt luate in calcul entitatile: Erste Group Austria, BCR si Erste Asset Management. La fel, in cazul grupului OMV este inclusa atat OMV Petrom (SNP), cat si compania-mama OMV Austria.

Sursa: CSSPP

Aceleasi detineri principale se gasesc si in portofoliul fondurilor de pensii private facultative (Pilonul III), exceptiile fiind grup OMV care urca un loc in top, sub RBS, in timp ce Lloyds nu se mai gaseste in top 5, in timp ce Transgaz intra pe ultimul loc cu o pondere de aproape 1,7% in total active.

In ceea ce priveste clasamentul dupa actiuni, valoarea plasamentelor de acest tip a crescut puternic anul trecut, cu peste 131% fata de sfarsitul lui 2009, pana la 575,9 milioane de lei, avand o pondere de 12,35% in activele totale ale fondurilor de pe Pilonul II si III.

Sursa: CSSPP

De altfel, doar valoarea primelor 10 detineri in actiuni din portofoliu, de 342,86 milioane lei, este mai mare decat intregul portofoliu de actiuni detinut cu un an in urma, de 248,71 milioane lei.

Fondurile de pensii au investit preponderent in emitenti de pe piata romaneasca de capital. Primii 10 detineri sunt in emitenti tranzactionati pe Bursa de la Bucuresti, valoarea acestor plasamente reprezentand 59,53% din totalul detinerilor de actiuni, cumulat la nivelul intregii piete.

In tabelele alaturate sunt prezentate investitiile pe care fondurile de pensii private le-au facut in companiile romanesti listate la BVB. In cazul unor emitenti, BRD de exemplu, valoarea detinerilor raportate de fonduri este mai mare, dar din acele date au fost pastrate doar investitiile in actiuni, potrivit informatiile oficiale din statisticile CSSPP.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu