Sambata, 28 decembrie 2013

Taurii, Ursii si Ferma

Pe pietele de actiuni, taurii (bulls) si ursii (bears) sunt intr-o lupta continua. Daca nu ati auzit inca de acesti termeni, veti auzi cu siguranta dupa ce veti incepe sa investiti la bursa, scrie Investopedia.com.

Taurii

O piata bull este atunci cand economia merge bine, oamenii isi gasesc locuri de munca, Produsul Intern Brut (PIB) creste, iar actiunile sunt pe plus. Alegerea actiunilor intr-o piata bull este usor de facut deoarece aproape toate cresc. Pietele bull nu pot rezista la nesfarsit insa si uneori se ajunge in situatia cand actiunile sunt supraevaluate.

Ursii

O piata bear apare cand economia da semne serioase de slabiciune, recesiunea incepe sa se intrevada la orizont, iar preturile actiunilor scad. Pe o piata bear este mult mai dificil pentru investitori sa aleaga actiuni care le vor aduce profit. O solutie pentru a face bani cand actiunile scad este sa foloseasca o tehnica numita short selling, care permite vanzarea de actiuni imprumutate in prealabil de la broker. Pe piata romaneasca nu se pot realiza in prezent operatiuni de short selling, dar Bursa de Valori Bucuresti lucreaza la implementarea lor.

O alta strategie pe care o pot adopta investitorii este sa astepte pana cand simt ca piata bear se apropie de sfarsit si sa cumpere in anticiparea revenirii pietei bull.

Celelalate animale de la Ferma: Puii si Porcii

Puii se tem sa piarda orice. Teama lor depaseste nevoia de a face profit si in consecinta ei se indreapta spre instrumente de pe piata monetara sau pur si simplu stau departe de orice investitii pe piata financiara. Desi este adevarat ca nu trebuie sa investesti niciodata in ceva care te va face sa nu mai poti sa dormi noaptea, este la fel de adevarat ca nu vei vedea niciodata nici un castig daca eviti sa-ti asumi orice risc.

Porcii sunt investitorii care sunt dispusi sa-si asume riscuri ridicate, fiind mereu in cautarea acelui castig mare intr-o perioada scurta de timp. Acest tip de investitori cumpara pe ponturi si investesc in companii fara sa faca vreo analiza. Ei devin nerabdatori, lacomi si emotionali in privinta investitiilor lor si sunt atrasi de titlurile cu grad ridicat de risc fara a fi dispusi sa aloce timp sau bani pentru a invata despre aceste investitii. Traderii profesionistii iubesc investitorii din aceasta categorie, deoarece de multe ori pe seama pierderilor inregistrate de ei isi trag castigurile taurii si ursii.

Ce fel de investitor vei fi tu?

Sunt o multime de strategii diferite de investitii. Chiar daca taurii si ursii se lupta in permanenta, ambele categorii pot face bani ca urmare a schimbarii ciclurilor din piata. Chiar si puii pot obtine anume castiguri, desi nu foarte mari. Singurii pierzatori sunt porcii.

Nu incepe sa investesti inainte sa fii pregatit. Fii conservativ si niciodata sa nu investesti in ceva ce nu intelegi. Nu uita o veche zicala de pe piata de capital:

”Taurii fac bani, ursii fac bani, numai porcii sunt macelariti!”

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu