Duminica, 20 aprilie 2014

Titeiul brut si impactul sanctiunilor UE impotriva Iranului

UE a hotarat impunerea unui embargo asupra importurilor de materii prime din Iran. Aceasta hotarare, asteptata de altfel, face parte din sanctiunile impotriva intentiilor nucleare ale Iranului si, in plus, permite tarilor care in momentul de fata se bazeaza pe importul de petrol iranian sa isi incheie contractele pana la 1 Iulie, urmand ca in acest timp sa gaseasca furnizori alternativi.

Inainte de acest anunt, sase vase de razboi din America, Marea Britanie si Franta au traversat stramtoarea Ormuz in acest weekend, iar piata mondiala așteapta nervoasa raspunsul Teheranului. In ultima luna, autoritatile iraniene au amenintat de mai multe ori ca vor inchide aceasta importanta stramtoare prin care circula zilnic aproximativ 20% din petrolul transportat global.

Guvernele occidentale, in frunte cu Marea Britanie si SUA au declarat ca au mijloacele de a pastra stramtoarea deschisa si vor face tot ce este necesar pentru a asigura transportul in deplina securitate a petrolului produs de tarile din Golful Persic. Europa importa circa 450.000 barili zilnic, iar consumatori cheie cum ar fi Grecia, Italia si Spania vor trebui sa caute alti furnizori, atentia indreptandu-se natural spre Libia, ale carei exporturi de petrol au crescut constant de la incheierea razboiului civil.

Riscul unui conflict in luna decembrie a dus la cresterea pretului petrolului Brent cu 10 dolari pana la inceputul lui Ianuarie, cand atentia s-a mutat la estimarile fragile pentru cererea de petrol in prima jumatate a anului 2012.

Oficialitatile iraniene vor trebui probabil sa actioneze acum cu mare prudenta, deoarece hotararea comunitatii internationale a fost demonstrata clar si se stie ca o incercare de a bloca stramtoarea Ormuz va duce probabil la o crestere daunatoare a preturilor, ce va afecta toate natiunile consumatoare de petrol, inclusiv China, cel mai mare client al Iranului.

Pretul petrolului Brent a mai adaugat un dolar la cei 111 USD per baril, ramanand totusi cu 4 dolari sub valoarea maxima atinsa anterior in aceasta luna. Aceasta reactie limitata arata ca anuntul fusese luat deja in calcul si ca este nevoie de o alta escaladare a situatiei pentru ca preturile sa urce. Speculatorii au continuat sa mareasca pozitiile lungi nete de pe piata pe baza riscului geopolitic crescut, un alt motiv care explica de ce cresterea initiala a pretului in urma anuntului UE nu a fost mai mare.

Cu toate acestea, in urmatoarele zile si saptamani piata va astepta cu nerabdare urmatoarea miscare a Iranului, iar, daca din nefericire se va ajunge la un conflict armat, pretul ar putea sa sara cu 20 pana la 40 de dolari barilul in functie de impactul trecerii libere prin stramtoarea Ormuz. Un astfel de varf, daca se prelungeste, ar putea prevesti o recesiune globala ca in 2008-2009. Cererea de petrol ar putea fi serios afectata ceea ce ar duce la cresterea riscului ulterior de colaps al pretului, lucru care, in aceasta etapa nu este dorit de nimeni, nici macar de Arabia Saudita.

Tinand cont de ceea ce stim acum despre cerere si oferta, probabil simtim cu totii ca pretul petrolului se tranzacționeaza scump, dar prima de risc geopolitic va ramane constanta in viitorul apropiat, lasand interesul pentru vanzare doar pentru cei cu inimi curajoase.

Comentariu de Ole S. Hansen, senior manager, commodity analyst in cadrul Saxo Bank

Lasati un comentariu