Miercuri, 05 martie 2014

Topul fondurilor dupa primele cinci luni. Cel mai mare randament: 10%

Sursa: Intercapital Invest

Fondul de actiuni BCR Expert, administrat de Erste Asset Management, este cel mai performant fond de la inceputul anului, randamentul ajungand la 10%, mult peste cresterile inregistrate de principalii inidici de la Bursa, de 4,8% (BET) si 3,8% (BET-FI).

In total, 10 fonduri au avut in primele cinci luni ale anului randamente mai mari decat Bursa, in ansamblu fondurile inregistrand o crestere medie de 2,1%.

La finele lunii mai, fondul BCR Expert, care investeste cu precadere in actiuni emise de companiile blue-chips de la Bursa, avea 86,7% din active plasate in actiuni listate, in timp ce 10,17% din active erau plasate in depozite bancare.

Potrivit datelor centralizate de Intercapital Invest, pe locul doi in topul celor mai performante fonduri mutuale se afla OTP BalansisRO, un fond diversificat, care s-a apreciat cu 9,86%.

Sursa: Intercapital Invest

Pozitia a treia este ocupata de fondul de actiuni Certinvest XT Index, care urmareste reproducerea structurii indicelui BET-XT. Randamentul fondului de la inceputul anului este de 8%, crestere similara cu cea inregistrata de indicele pe care il urmareste.

In categoria fondurilor monetare, cea mai mare crestere de la inceputul anului este de 2,95% si este inregistrata de fondul Raiffeisen Monetar.

In categoria fondurilor care investesc in obligatiuni si instrumente cu venit fix, cel mai mare randament este obtinut de BCR Obligatiuni (3,3%), in timp ce cea mai slaba performanta este inregistrata de Stabilo (2,08%).

Luna mai a fost una destul de slaba pentru fondurile de investitii, cele de actiuni si cele diversificate inregistrand scaderi pe linie ca urmare a corectiilor inregistrate de actiunile listate.

Astfel, cel mai mare randament din ultima luna este de sub 1% si  este inregistrat de un fond de obligatiuni (BCR Obligatiuni). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de fondurile de actiuni, pierderile fiind cuprinse intre 1,5% si aproape 6%. Cea mai mare scadere, de 5,7%, a fost inregistrata de fondul Omninvest, administrat de SIRA.

Lasati un comentariu