Marti, 21 ianuarie 2014

Tradeville: Actiunile Transgaz merita sa intre in atentia investitorilor la 177 lei/unitate

Sursa: Tradeville

Analistii firmei de brokeraj Tradeville se asteapta ca obiectivele Transgaz (TGN), atat in ceea ce priveste veniturile totale, cat si cele aferente indicatorilor de profitabilitate sa fie depasite pentru intregul an, in conditiile in care compania si-a indeplinit in primele noua luni, in proportie de 81,8%, obiectivul privind veniturile totale si a depasit cu 149,28% obiectivul privind profitul net bugetat.

“Pentru calculul valorii instrinseci a actiunii am tinut cont de contextul macro-economic international dificil din urmatorii 3-5 ani. Din acest motiv am folosit o rata de crestere a cifrei de afaceri de doar 2% pentru 2011, 2012, 2014 si 2015 si am presupus ca in 2013 afacerile TGN vor stagna. Pornind de la premisa ca in anii de criza 2008, 2009 compania a reusit sa isi mentina marjele operationale la niveluri rezonabile, in medie 27%, am aplicat acelasi procentaj si pentru urmatorii 4 ani. Am mai considerat ca TGN va distribui 50% din profitul net sub forma de dividende pentru perioada 2011 – 2015. Prin actualizarea dividendelor estimate am ajuns la un rezultat de 253 lei/actiune”, a precizat intr-un raport, Dragos Darabut, analist in cadrul Tradeville.

In sedinta de ieri, actiunile Transgaz au ajuns la un pret de 215 lei/unitate, cu 15% mai mic fata de pretul indicat de Tradeville.

“Tinand cont de contextul macroeconomic incert, consideram ca investitorul este nevoit sa isi ia masuri de precautie in urmatoarea perioada, motiv pentru care aplicam un discount mai mare, de 30%, la pretul teoretic calculat. Cu alte cuvinte, consideram ca actiunea TGN merita sa intre in atentia investitorilor la pretul de 177 lei”, a explicat Darabut.

Acesta a mai adaugat ca la pretul actual si luand considerare o rata de distributie de 50% a profitului net, estimeaza un randament al dividendului de 6,72%, superior dobanzii de politica monetara de 6%.

“Daca insa administratorii vor mentine rata de dis-tributie de 90% (putin probabil daca tinem cont de nevoia de finantare a com-paniei din urmatorii ani) atunci randamentul creste la 12%. In comparatie cu sectorul european de utilitati, titlul TGN este subevaluat daca luam in calcul multiplul P/E si supraevaluat daca tinem cont de multiplii P/BV si P/S”, a adaugat analistul.

Statul roman, actionar majoritar al Transgaz, intentioneaza sa vanda o participatie de 15% din companie pe bursa.

Lasati un comentariu