Marti, 31 decembrie 2013

Tradeville: Perspectivele pentru banci si SIF-uri sunt incerte in 2011

Sursa: Tradeville

Analistii firmei de brokeraj Tradeville sunt de parere ca bancile si SIF-urile au perspective incerte in 2011, in conditiile in care in Romania procesul de revenire a economiei este lent, pe fondul unei inflatii ridicate si a unui consum redus, exporturile ramanand pentru perioada imediat urmatoare motorul cresterii economice.

Sursa: Tradeville

“Companiile analizate sunt conservatoare in previziunile realizate pentru anul in curs, cele mai multe optand mai degraba pentru o tendinta de stabilizare a indicatorilor decat pentru una de crestere. Pentru anul 2011 imaginea de ansamblu, atat pentru economia Romaniei cat si pentru cea mondiala, ramane marcata de incertitudini”, a declarat intr-un raport, Magda Sirghe, analist in cadrul Tradeville.

Sursa: Tradeville

Aceasta este de parere ca activitatea BRD, cea  mai mare banca locala listata la Bursa, s-a situat in cursul anului 2010 la un nivel satisfacator, chiar daca mediul economic a fost unul nefavorabil. In ceea ce priveste nivelul creditelor neperformante, cu o pondere de 9,1% in total credite, BRD se situeaza sub media sistemului bancar (11.85%), desi costul net al riscului de credit a crescut cu 52%, la 1,554 mil lei.

“Acesta a afectat atat rezultatul net cat si rentabilitatea capitalurilor proprii, care a scazut de la 19.4% la 11.6%. Baza de clienti a ramas robusta, in ciuda diminuarii usoare a numarului de clienti urmare a eliminarii celor inactivi si incetinirii ritmului de achizitie a unora noi. Banca a mentinut o structura echilibrata a resurselor si plasamentelor, chiar si in conditiile in care piata romaneasca nu a oferit posibilitati de finantare pe termen mediu si lung. Printr-o politica flexibila de dobanzi, banca si-a consolidate relatiile cu deponentii oferind dobanzi atractive la produsele de economisire din ce in ce mai diversificate. Managementul bancii se asteapta la o evolutie stabila sau in usoara crestere a principalilor indicatori in 2011”, a explicat Sirghe.

Despre Banca Transilvania, care se tranzactioneaza la un PER de 15,14, analistul Tradeville spune ca intre obiectivele calitative realizate de banca in 2010 se numara optimizarea costurilor operationale si imbunatatirea performantelor (imbunatatirea raportului cost/venit de la 55% la 48%), cresterea intr-un ritm echilibrat si disciplinat a portofoliului de credite, mentinerea creditelelor neperformante la nivel redus, urmarirea calitatii portofoliului de credite prin implementarea unor politici de creditare performante si mentinerea indicatorilor de prudentialitate in limite de stabilitate.

Banca Comerciala Carpatica (BCC), a treia banca locala listata la Bursa, a incheiat anul 2010 cu pierdere, fiind singura banca listata care a inregistrat un rezultat net negativ.

“Desi profitul operational a avansat de 3.3 ori, de la 17,1 mil lei in 2009 la 57.0 mil lei in 2010, principalele influente fiind date, in ordine, de veniturile nete din dobanzi, din comisioane si din operatiuni financiare, costul net al riscului de credit s-a majorat de 5.6 ori, de la 37.9 mil lei la 209.5 mil lei. Capitalul social al bancii a inregistrat o crestere cu 38%, ca urmare a derularii a doua operatiuni de majorare prin aport in numerar din partea actionarilor. Solvabilitatea a fost de 12.4%, desi desupra pragului minim, totusi cea mai redusa intre bancile listate. Banca vrea sa activeze din 2011 si in domeniul leasingului financiar, pentru a-si completa si diversifica gama de servicii”, a mai spus analistul citat.

SIF-urile au traversat un an mai putin favorabil decat 2009, performantele fiinf negative pentru toate cele cinci societati de investitii financiare la nivelul profitului net, cea mai mare scadere consemnandu-se in cazul SIF Oltenia (SIF5). In ceea ce priveste evolutia valorii activului net unitar, performantele au fost de asemenea negative, cu cea mai insemnata diminuare apartinand portofoliului SIF Banat-Crisana (SIF1).

“Pentru anul acesta, SIF-urile au elaborat strategii investitionale multianuale de crestere si de restructurare, parte din acestea fiind comune. Intre strategiile de crestere se remarca valorificarea oportunitatilor pietei si cresterea performantei portofoliului, crearea si consolidarea parteneriatelor in afaceri si investitionale, deschiderea atat catre piata romaneasca cat si catre cea straina, orientarea catre investitii de tip deschis in proportie de 80- 90% din total activ, dezvoltarea metodelor, tehnicilor si instrumentelor de analiza si evaluare a investitiilor”, a mai adaugat Magda Sirghe.

 

Lasati un comentariu