Miercuri, 01 ianuarie 2014

Tranzactionare Valuri Elliott Waves sau Valuri Wolfe?

Exista oare un dram de ordine in haosul pietelor financiare…?

Acesta intrebare a framantat generatii de teoreticieni si practicieni laolalta.

In articolele publicate anterior, in Sectiunea Educatie a site-ului www.eSignal.com, am aratat cum  geometria joaca un rol vital in trading prin utilizarea cu succes a pitchfork-urilor, a canalelor, a liniilor geometrice si a celor dezvoltate de Gann, a liniilor de trend clasice/tipice si atipice.

Un trader experimentat ar putea fi adeptul dictonului “nu incerca sa anticipezi evolutia pietei” preferand sa execute tranzactii contra trendului pietei… In mod evident exista o larga diversitate de metode de a anticipa si obtine rezultate satisfacatoare in tranzactionare, atat timp cat se efectueaza o abordare strategica bazata pe elemente de management al riscului si capitalului.

 O scurta descriere a celor doua tehnici

Undele Elliott si undele Wolfe reprezinta doua tehnici avansate de tranzactionare eficienta care nu numai ca ajuta la clarificarea haosului din pietele fianciare ci de asemenea pun intr-o lumina mai clara intregul proces decizitional.

Cei familiari cu aceste tehnici cunosc fara indoiala urmatoarele elemente:

  • Undele Elliott sunt capabile sa ne ghideze in faza pregatitoare a unei tranzactii. Acest lucru este realizat prin crearea celor mai probabile scenarii de evolutie a pietei, scenarii care vor fi invalidate sau validate definitiv de evolutia ulterioara a pietei, permitand asftel traderului sa selecteze cea mai protrivita decizie de tranzactionare. La acest moment dorim sa subliniem un fapt deja stabilit: teoria undele Elliott se bazeaza pe identificarea formatiunilor impulsive si corective.

Astfel putem intelege din timp, cu mult inaintea publicului, urmatoarele notiuni primordiale :

  • Evolutia anterioara a pietei,
  • Unde se afla fluxul pietii, la momentul actual in cadrul contextul regional organizat si, in final,
  • In ce directie si cand, va avea loc urmatoarea miscare probabila a pietei, astfel incat tranzactionarea sa fie profitabila.
  • Bill Wolfe (www.wolfewave.com), un trader si un instructor dedicat, a fost cel care a descoperit acest ritm natural de vibratie a pietelor financiare creand in final undele corespondente cererii si ofertei pe care le-a denumit ‘unde Wolfe’ (notate pe grafice cu literele WW). Indiferent de directia de evolutie a pietei, o schema tranzactionala WW consta in cinci unde numerotate de la 1 la 5 care sunt urmate de o miscare sustinuta a pietei de-a lungul liniei target.

O schema tranzactionala bazata pe undele Wolfe ia nastere intr-o zona de echilibru – o zona in care piata are o evolutie laterala echilibrata, constand in patru unde (numerotate de la 1 la 4) – din care piata iese prin intermediul unei miscari volatile (unda 5), ce distruge echilibrul anterior ; in final piata executa o miscare volatila de revenire la echilibru, miscare care poate fi tranzactionata in mod profitabil. Chiar daca evolutia laterala initiala a pietei nu are loc intr-un interval strict delimitat de pret, ci mai degraba se desfasoara pe doua niveluri delimitate de formatiunea rectangulara initiala si extensie de gradul I a acesteia, traderul va fi capabil sa identifice si sa inteleaga structura undelor Wolfe pe masura ce acestea apar pe grafic.

Spatiul dedicat articolului de fata nu permite detalierea acestor tipuri de unde. Scopul nostru este prezentarea succinta a diferentelor functionale si structurale dintre undele Elliott si undele Wolfe. Autorul a dedicat cateva capitole acestui subiect in cele trei manuale de tranzactionare profesionista publicate anterior.

In cautarea confluentelor: undele Wolfe si undele Elliott

Pentru a identifica si eventual sublinia asemanarile, conexiunile si sinergiile ce pot exista intre o schema tranzactionala bazata pe undele Wolfe (exprimate aici sub simbolul WW) si una bazata pe undele Elliott am trasat pe graficul de mai jos ambele scheme.

Sursa: Mircea Dologa

Un studiu atent al graficului de mai sus scoate imediat in evidenta urmatoarele: ambele scheme tranzactionale se bazeaza pe pivoti bine definiti; unda WW5 coincide cu unda Elliott W5; zona de desfasurare a undelor Wolfe (WW1-2-3-4) face parte dintr-o structura laterala a undelor Elliott in care are loc refacerea energiei trendului. Zona target derivata din schema tranzactionala WW coincide cu zona terminala a undei Elliott W3, ducand la formarea zonei de confluenta nr 1. In cazul de fata traderul ar fi putut tranzactiona intreaga formatiune impulsiva (W0-3).

Sursa: Mircea Dologa

Graficul de mai sus coincide cu cel anterior dar contine inca 26 ore de evolutie a pietei. Incercand sa identificam asemenarile dintre cele doua scheme tranzactionale vom suprapune acum nu una (ca in Fig 1) ci doua scheme WW (unde Wolfe) peste schema initiala Elliott. Printre alte lucruri minore putem observa formarea a trei zone de confluente: prima serveste ca zona target pentru schema WW nr 1 si actioneaza ca o trambulina pentru unda W4; cea de-a doua serveste ca zona target pentru schema WW nr 2 si ajuta la conservarea energiei trendului (intr-o formatiune constituita din doua bare de pret) in cadrul undei W5 in curs de dezvoltare;  cea de-a treia reprezinta zona de intersectie a liniilor target aferente celor doua scheme tranzactionale WW.

Sursa: Mircea Dologa

Graficul de mai sus coincide cu cel anterior, insa acum am costruit trei scheme tranzactionale WW – fata de doar doua analizate anterior. Printre alte lucruri minore se poate observa in mod clar zona de confluenta nr 1 definita de intersectia liniilor target aferente schemelor WW nr 1 si nr 3. Avantajul folosirii celei de-a treia scheme WW consta in faptul ca arata in mod clar ca unda W3 isi are originea la inceputul undei ‘iii’ a undei superioare w3:W5.

Sursa: Mircea Dologa

Graficul de mai sus este identic cu cel care urmeaza. Pe ambele grafice am trasat fie o formatiune de unde Elliott (graficul de mai sus) fie o schema tranzactionala WW (graficul de mai jos).

Structura Elliott a fost etichetata in mod eficient, scotand in evidenta faptul ca unda Elliott W5 a format o pana descendenta care a dus la stoparea evolutie pietei chiar pe limita definita de linia W3-5, linie care a fost deja testata de patru ori. Este foarte probabil ca piata sa ricoseze imedit pe aceasta linie si sa reia miscarea ascendenta catre urmatoarele niveluri target: limita superioara a formatiunii de tip pana, UML aferent pitchfork-ului, nivelul cheie 11850 ce reprezinta rezistenta undei W4 sau linia declansatoare a pitchfork-ului descendent.

Sursa: Mircea Dologa

Dupa cum am mentionat in descrierea figurii anterioare,  graficul contine o singura schema tranzactionala WW. Traderul poate observa ca limita inferioara a formatiunii de tip pana – aflata deasupra axei WW1-3 – a stopat evolutia pietei, semnalizand astfel o ratare a miscarii descendente care la randul ei sugereaza o iminenta miscare ascendenta catre nivelul cheie 1200 corespunzator liniei de target WW1-4.

Diferenta dintre acest grafic si cel anterior – ce contine structura de unde Elliott – consta in faptul ca ratarea miscarii descendente nu este raportata la axa WW1-3 ci mai degraba la linia mediana (ML) a pitchfork-ului. Indiferent la ce ne raportam atunci cand analizam o astfel de miscare, nu trebuie uitat faptul ca urmatoarea miscare a pietei va fi una foarte volatila!

Diferenta dintre utilizarea undelor Wolfe si utilizarea canalelor

Sursa: Mircea Dologa

O intrebare persista in mintea traderului: pot fi trasate ‘undele Wolfe’ in interiorul canalelor?

Din cate stim noi in general nu pot fi trasate scheme tranzactionale WW in interiorul canalelor. Pe graficul de mai sus poate fi observat faptul ca am respectat cu strictete regulile de trasare a undelor Wolfe: pivotul 3 se afla la un nivel inferior pivotului 1,  pivotul 4 se afla la un nivel inferior pivotului 2. Drept urmare o tranzactie poate fi initiata imediat deasupra axei WW1-3-5, iar zona target definita de linia WW1-4 poate fi atinsa. Intr-un astfel de caz recomandat aplicarea unui singur test: absenta sau prezenta unei convergente intre axa WW1-3-5 si linia de trend WW2-4. Daca nu exista asa ceva renuntam la tranzactie. Sper sa nu ma intelegeti gresit…! Aceasta este o abordare conservatoare! Daca vorbim insa de un trader experimentat, cu siguranta acesta va prefera abordari mai agresive in majoritatea cazurilor. Experienta va avea ultimul cuvant!

In cazul traderilor care au asimilat in profunzime aceste doua tehnici de tranzactionare in stransa asociere cu Metoda Celor Trei Pioni de management al capitalului succesul este garantat. Ei vor fi intotdeauna cu un pas inaintea celorlalti participanti la piata.

Dr. Mircea Dologa, cu sediul in Paris – Franta, este fondatorul website-ului www.pitchforktrader.com, si autorul unei serii de trei manuale profesioniste de trading, traduse in limba romana si a numeroase articole publicate in revistele specializate din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Asia si Australia.

Dr. Mircea Dologa publica un raport intitulat «World Charting Report» care contine grafice ale indicilor internationali, ale pietei FOREX si ale indicilor si actiunilor tranzactionate pe piata de capital din Romania.

Ca si mentor, el tine seminare private sau publice in limba romana, pentru a raspandii educatia financiara la noua generatie de traderi. Doua seminare recente – Oct. 2011 – au fost sustinute la Bursa de Valori Bucurest (BVB).

Cei care doresc sa primeasca gratuit aceste rapoarte, extrase din manuale sau informatii despre seminare,  pot sa trimita un email la: mircdologa@yahoo.com.

––––––Acest material va fi publicat si  in  sectiunea de educatie Academica a SSIF GOLDRING SA http://www.goldring.ro/academica.html, unde puteti gasi si alte articole destinate educatiei investitorilor

Lasati un comentariu