Miercuri, 20 august 2014

Tranzactionarea undelor Elliott Waves prin metoda Canalului de Regresie si a Liniei de Numarare Retro (Engl. Count Back Line)

Tranzactionarea undelor Elliott pare a fi o experienta dificila pentru majoritatea traderilor lipsiti de experienta. Dar nu ar trebui sa fie chiar asa de greu! De fapt oricine poate tranzactiona undele Elliott chiar daca nu este un adept al acestei teorii… dar cu o singura conditie! Este necesara intelegerea swingurilor elementare ale pietei, indiferent de orizontul de timp in care au loc!

Canalul de Regresie:  Instrument Statistic pentru Tranzactionarea Undelor Impulsive Elliott

Dupa cum stim din elementele introductive ale teoriei Elliott, o formatiune impulsiva este alcatuita din cinci unde: W1, W2, W3, W4 si W5.

Tranzactionarea propriu-zisa se refera in general la undele impulsive W3 si W5. Avem nevoie de un singur instrument pentru tranzactionare, si anume Canalul de Regresie (Eng: Regression Trend Channel – RTC) care este definit in mod statistic de seria de date aferente graficului analizat – succesiunea de maxime si minime. In prima faza este calculata Linia de Regresie, sau mai simplu spus linia care descrie cel mai fidel trendul. Limitele superioara si inferioara ale canalului RTC sunt trasate ulterior la distante ce reprezinta multipli de abaterea standard (ST) in mod simetric fata de Linia de Regresie. Atunci cand masuram diferentele dintre preturile reale si media lor abaterea standard scoate in evidenta valorile extreme. Astfel avem si o masura a volatilitatii pietei.

Pentru a avea o masura a gradului de corelare a valorilor de pret consideram ca valoarea « 1 » reprezinta o corelatie perfecta iar valoarea « 0 » reprezinta lipsa completa a acestui fenomen. Aceste masura este cunoscuta drept coeficientul Pearson de corelare R. In tranzactionare suntem interesati de canale de regresie cu valoarea acestui coeficient cuprinsa intre 0,9 si 1,0. In cazul in care valoarea acestui coeficient scade sub 0,80, nu vom folosi respectivul canal de regresie.

Pentru a intelege mai bine principiul canalului de regresie prezentam in continuare o comparatie intre acest tip de canal si benzile Bollinger (BB). Asemanarea este izbitoare:

 • Ambele au fost concepute pentru a masura volatilitatea unei serii de date,
 • Ambele contin o masura centrala fata de care sunt raportate valorile individuale prin intermediul deviatiilor standard in ambele directii, dand nastere astfel la doua structuri de tip canal:
 • Masura centrala ia forma liniei de regresie in cazul RTC si a mediei mobile in cazul BB,
 • Structura de tip canal este liniara in cazul RTC si curbilinie in cazul BB. Latura superioara a RTC corespunde benzii superioare Bollinger, iar  latura inferioara a RTC corespunde benzii inferioare Bollinger.

Chiar daca implica aplicarea Tehnicii Celor Trei Pioni (vezi ultimul sub-titlu), tranzactionarea prin metoda undelor Elliott ramane simpla. In primul rand trebuie identificata o formatiune Elliott clara, lucru mult mai usor de realizat decat identificarea labirintului de formatiuni corective. ‘Lipsa unei formatiuni clare este cel mai bun semnal de abtinere de la tranzactionare!‘.

In continuare aplicam Canalul de Regresie ultimei unde corective a formatiunii impulsive analizate: W2 – daca dorim sa tranzactionam W3 – sau W4 – daca dorim sa tranzactionam W5.

Imediat ce piata iese din canalul de regresie corectiv (RCT) trebuie sa ateptam inchiderea barei de strapungere si putem intra in piata doar daca bara urmatoare de pret are deschiderea mai sus decat inchiderea anterioara. Aceasta reprezinta procedura standard, cu cateva exceptii in care sunt justificate modificari ale metodei clasice de intrare in piata:

 • Spargerea rapida urmata de testarea (Zoom & test) unei linii de trend,
 • Spargerea rapida urmata de testarea si retestarea (Zoom & test & retest) unei linii de trend,
 • Testarea si retestarea (Test & retest) unei linii de trend,
 • Iesirea dintr-un canal, chiar in zona de spargere a RTC,
 • Spargerea laturii canalului prin intermediul unei bare volatile de dimensiune mare pe fondul unui volum in crestere si asa mai departe. 

Instrumentul RTC poate fi intalnit in majoritatea pachetelor software de tranzactionare. Secretul acestui tip de tranzactionare este ‘Simplitatea‘. Daca formatiunea impulsiva nu este usor de identificat si inteles, nu trebuie tranzactionata. Principiul de baza in tranzactionarea undelor Elliott este: ‘Lipsa unei formatiuni clare este cel mai bun semnal de abtinere de la tranzactionare!‘.

Linia de Numarare Retro (Engl. Count Back Line-CBL)

De aceasta data am decis sa folosim drept instrument de iesire din piata Linia de Numarare Retro (CBL), un indicator bazat pe volatilitatea pretului creat de Daryl Guppy, un renumit expert si instructor in arta tranzactionarii din Australia. Acest instrument poate fi folosit atat la iesire cat si la intrare in piata:

 • Consideram ultimul swing al unui trend descendent ca reprezentand corpul indicatorului, astfel incat nivelul maxim al acestuia reprezinta maximul CBL iar nivelul minim reprezinta minimul CBL. Aplicam CBL dupa ce pretul a strapuns linia de trend descendent (vezi TL-1 in figura de mai jos). Strapungerea nivelului corespunzator maximului CBL – nivelul cheie 4340 – poate fi folosita ca semnal de iesire si marcare a profitului acumulat pe intregul trend descendent anterior. CBL poate fi de asemenea folosita pentru generarea unui semnal de intrare in cazul in care tranzactionam Long (vezi figura de mai jos).
 • Consideram ultimul swing al unui trend ascendent ca reprezentand corpul indicatorului, astfel incat nivelul maxim al acestuia reprezinta maximul CBL iar nivelul minim reprezinta minimul CBL. Aplicam CBL dupa ce pretul a spart linia de trend ascendent. Spargerea nivelului corespunzator minimului CBL poate fi folosita ca semnal de iesire si marcare a profitului acumulat pe intregul trend ascendent anterior. CBL poate fi de asemenea folosita pentru generarea unui semnal de intrare in cazul in care tranzactionam Short (acesta situatie nu este prezentata in figura).

Sursa: Mircea Dologa

In concluzie, instrumentul CBL poate fi folosit de unul singur in tranzactionare. El  ajuta traderul sa monitorizeze evolutia trendului atunci cand este folosit ca instrument de iesire, dar permite si identificarea momentul optim de intrare in piata in prima treime a unui nou trend.

Tehnica celor Trei Pioni – Pregatirea si Executia celor trei Ordine

Am ajuns la faza evaluarii in mod foarte precis a tranzactiei cu ajutorul Tehnicii celor Trei Pioni. Este momentul in care luam o decizie clara de intrare, fara nici un dubiu. Aceasta tehnica consta in trei pasi:

 • Pasul  1  -  Identificarea nivelului optim de intrare si plasarea primului  ordin,
 • Pasul 2  -  Analiza graficului pentru identificarea unui nivel optim de stop loss – si plasarea unui ordin de tip stop loss imediat ce ordinul de intrare a fost executat. Acesta este cel de-al doilea ordin.
 • Pasul 3 – Identificarea unui nivel de target si calcularea raportului optim Recompensa/Risc (R/R) care nu trebuie sa fie mai mic de 2,5; odata identificat acest nivel, plasam al treilea ordin, imediat dupa ce am plasat ordinul stop loss.

Rareori intram in trazactii cu raport R/R cuprins intre 2,0 si 2,5 si asta doar daca prezinta probabilitate ridicata de succes. Nu uitati ca princpalul scop al unui trader este conservarea capitalului. Va exista intotdeauna o alta oportunitate, dar nu putem beneficia de aceasta decat daca avem inca, un capital de tranzactionare. Nu ne propunem sa ne  imbogatim rapid, ci cautam oportunitati de tranzactionare cu risc mic si probabilitate ridicata de succes.        

In majoritatea cazurilor aceste trei ordine de tranzactionare, cunoscute sub denumirea Tehnica celor Trei Pioni, sunt pre-setate la momentul luarii deciziei de tranzactionare. Este foarte important ca, odata stabilite, sa nu fie modificate sub nici un motiv. Datorita fiabilitatii si gradului de automatism al acestei tehnici am denumit-o modul automat de tranzactionare si consideram ca reprezinta cel mai bun remediu in cazul celor ce sufera de sindromul ‘indeciziei in tranzactionare‘.

Daca doar doua din cele trei ordine sunt pre-setate atunci ne aflam in modul semi-automat de tranzactionare. Daca nici unul din cele trei ordine nu este pre-setat atunci ne aflam in modul manual de tranzactionare.

Aceasta tehnica trebuie inteleasa, asimilata si practicata in fiecare zi, fara exceptii. Acest lucru implica disciplina si rabdare:

 • Disciplina, in respectarea 100% a celor trei reguli, si
 • Rabdare, in asteptarea ca ordinul de intrare sa fie executat. Odata realizat acest lucru celelalte doua reguli isi vor face datoria in mod automat. Traderul trebuie sa atinga un nivel ridicat de rutina, verificand in mod continuu validitatea deciziilor si actiunilor sale astfel incat sa elimine complet zgomotul de fond al pietei.

Insistam asupra faptului ca respectarea cu precizie a Tehnicii celor Trei Pioni trebuie sa fie principala preocupare a traderului incepator a carui ‘cariera‘ in piata de capital nu dureaza, in medie, mai mult de trei luni, din cauza ca nu are ca principal obiectiv conservarea capitalului.

In cazul celor care aplica in mod consistent tehnicile de tranzactionare asociate cu managementul capitalului prin Tehnica celor Trei Pioni, acest lucru reprezinta o garantie a profiturilor viitoare.

Dr. Mircea Dologa, cu sediul in Paris – Franta, este fondatorul website-ului www.pitchforktrader.com, si autorul unei serii de trei manuale profesioniste de trading, traduse in limba romana si a numeroase articole publicate in revistele specializate din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Asia si Australia.

Dr. Mircea Dologa publica un raport intitulat «World Charting Report» care contine grafice ale indicilor internationali, ale pietei FOREX si ale indicilor si actiunilor tranzactionate pe piata de capital din Romania.

Ca si mentor, el tine seminare private sau publice in limba romana, pentru a raspandii educatia financiara la noua generatie de traderi. Doua seminare recente – Oct. 2011 – au fost sustinute la Bursa de Valori Bucurest (BVB).

Cei care doresc sa primeasca gratuit aceste rapoarte, extrase din manuale sau informatii despre seminare,  pot sa trimita un email la: mircdologa@yahoo.com.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––- Acest material va fi publicat si  in  sectiunea de educatie Academica a SSIF GOLDRING SA http://www.goldring.ro/academica.html, unde puteti gasi si alte articole destinate educatiei investitorilor

Lasati un comentariu