Vineri, 11 aprilie 2014

Trei fonduri mutuale au reusit sa bata bursa in primul trimestru

Sursa: Fin.ro

Performerul anului trecut se afla acum pe ultimul loc dupa ce a mizat pe  scaderea pietei

Trei fonduri mutuale au avut in primul trimestru al anului randamente mai mari decat indicele de referinta BET al Bursei de la Bucuresti, dupa ce la sfarsitul lunii februarie nici unul dintre fondurile de pe piata romaneasca nu reusise o astfel de performanta. Toate cele trei fonduri sunt de actiuni: BCR Expert, OTP AvantisRO si BT Maxim.

Cea mai buna performanta dupa primul trimestru al anului, dintre fondurile mutuale de pe piata romaneasca, a avut-o BCR Expert, un fond de actiuni administrat de Erste Asset Management, potrivit datelor centralizate de site-ul kmarket.ro. Randamentul acestuia a fost de 17,5%, depasind cresterea indicelui de referinta BET din aceasta perioada, de 12,5%.

O performanta similara nu au mai reusit decat alte doua fonduri de actiuni, OTP AvantisRO si BT Maxim, administrate de diviziile de asset management ale grupurilor OTP si Banca Transilvania. Ambele au adus investitorilor castiguri in jurul a 13%.

La polul opus s-a aflat fondul Omninvest, administrat de Sira, cu o scadere de 3,85% a unitatii de fond. Omninvest a fost anul trecut performerul pietei fondurilor  mutuale, cu o crestere de 18,3%, dar in acest an pariul pe scaderea bursei s-a dovedit a fi unul necastigator. Administratorii Sira spuneau la inceputul anului ca in 2011 vor avea exact aceeasi strategie ca in 2010, cand au pariat ca pietele de actiuni sunt in continuare pe un trend puternic descendent. De altfel, si celalalt fond administrat de Sira, Omnitrust, este pe scadere de la inceputul anului, cu o pierdere de 2,75%.

Pariul pe sectoarele financiar si energetic

Randamentul bun al fondului BCR Expert s-a  datorat in principal expunerii pe actiunile companiilor din sectoarele financiar si energetic, care au avut in primul trimestru printre cele mai mari cresteri de la Bursa.

“Alocarea face diferenta intre performanta fiecarui administrator, iar in cazul nostru mai importante au fost sectoarele financiar si energetic”, a declarat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management.

Fondul BCR Expert a beneficiat si de listarea Fondului Proprietatea, care a ajutat si performanta fondurilor diversificate ale Carpatica si ale fondurilor OTP AvantisRO si OTP BalansisRO.

Seful Erste Asset Mangement considera ca economia in general si piata de capital romaneasca in particular se afla la inceputul unui ciclu de crestere, dar multe lucruri depind de modul in care statul va intelege sa fructifice acest moment, mai ales in ceea ce priveste ofertele de vanzare pe Bursa anuntate.

“Noi credem ca ne aflam la inceputul unui ciclu de crestere, conditionat de modul in care se vor realiza lucrurile promise, pentru ca sa nu uitam, promisiuni de acest gen au mai fost in trecut. Ar fi mare pacat ca o schimbare a perceptiei clar spre pozitiv sa nu fie fructificata prin ofertele primare si secundare”, a precizat Neacsu.

El considera ca strict pe “fundamente”, piata nu ar trebui sa sufere o corectie drastica in urmatoarele luni, dupa cresterea puternica de la inceputul anului, ci mai degraba o stagnare. Performanta bursei locale va depinde si de ceea ce se intampla in regiune, dar seful Erste AM considera ca “evolutia de inceput de an tinde sa  convearga spre o evolutie pozitiva in zona, nu doar in Romania”, in conditiile in care perceptia investitorilor se imbunatateste.

Dintre fondurile diversificate, cel mai bun randament l-a avut in T1 fondul Certinvest Dinamic, cu un plus de 11,3%. In ceea ce priveste fondurile monetare si de obligatiuni, randamentele s-au situat in jurul a 2%.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu