Vineri, 11 aprilie 2014

Trei obiceiuri de miliardar pentru ne-miliardari

Daca esti unul dintre cei 937 de miliardari identificati de revista Forbes, nu este nevoie sa mai citesti acest articol. Dar daca doar esti pe cale sa ajungi la acest statut, ar fi bine sa continui lectura.

Cele trei obiceiuri de miliardar despre care o sa vorbim, care ar putea sa-ti arate directia cea buna, nu trebuie insa neaparat sa te faca miliardar, scrie Investinganswers.com. Dar te pot ajuta sa-ti construiesti o avere considerabila, care sa alunge pentru totdeauna grija zilei de maine.

1. Pastrarea banilor este la fel de importanta ca si facerea lor

Poate parea ceva nefiresc, dar multi miliardari au ajuns la acest statut in timp ce au trait mult sub nivelul lor financiar. Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a trait modest inca de la inceputul carierei sale. Si-a folosit economiile ca singura sursa de finantare pentru investitiile sale si si-a construit treptat averea pana a atins un million de dolari la varsta de 26 de ani. Buffett traieste in aceeasi casa din statul american Omaha pe care a cumparat-o acum 50 de ani cu 31.500 de dolari. De obicei isi conduce automobilele pana cand acestea se uzeaza aproape definitiv, preferand asta decat sa cumpere cate o masina noua si scumpa in fiecare an.

Carlos Slim, originar din Mexic, aflat in top 3 cei mai bogati oameni din lume, are o avere de mai mult de 50 miliarde de dolari. Nu detine iaht sau avion si locuieste in aceeasi casa de 40 de ani.

Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, crede ca economisirea de bani face parte atat din stilul sau de viata cat si din cel al clientilor. Cand trebuie sa zboare cu avionul, foloseste o companie aeriana normala. Cand calatoreste local foloseste ori autobuzul ori masina personala, un Volvo 240 vechi de 15 ani.

2. Crede in afacerea ta!

Succesul nu poate veni fara dedicatie si pasiune. Michael Dell a inceput construind calculatoare in dormitorul sau din Universitatea Texas, iar pe masura ce afacerea a crescut a angajat alti studenti sa lucreze pentru el. Avea constant in minte ideea ca trebuie sa construiasca cele mai bune computere la cele mai mici preturi, astfel ca avea mereu un avantaj asupra competitorilor. Aceasta dedicatie a transformat firma PC Limited in Dell Inc., un lider mondial in domeniu.

Steve Jobs este atat de dedicat companiei sale Apple incat, atunci cand s-a intors in pozitia de CEO, a fost de accord cu un salariu de 1 dolar pe an. Cum majoritatea averii sale consta in actiuni Apple, dedicatia sa pentru companie a insemnat cresterea pretului actiunilor. In plus, munceste mult si se inconjoara de oameni care au gusturi asemanatoare.

Larry Ellison, CEO-ul Oracle, este cunoscut pentru tenacitatea sa. Ca si alti miliardari, a renuntat la colegiu pentru a se dedica afacerii, stiind ca acesta este viitorul. In 1997, Ellison si doi dintre colegii sai au infiintat o companie care a castigat un contract pe doi ani de a construi pentru CIA un sistem de management a bazelor de date relationale. Au folosit numele de cod Oracle, iar restul e istorie.

3. Foloseste-ti averea pentru a face diferenta

Desi ar putea parea ciudat, multi miliardari isi arata interesul fata de actiuni filantropice inca inainte de a ajunge miliardari.

Fondatorii Google, Sergey Brin si Larry Page, vroiau la inceput doar sa construiasca un motor de cautare mai bun, fara sa se gandeasca neaparat la bani. Chiar au conceput un web site in scopuri caritabile, Google.org.

Larry Ellison a cheltuit 250 mil. dolari pentru a infiinta Ellison Medical Foundation, o fundatie care efectueza cercetari in domeniul biotehnologiei. De asemenea, Ellison conduce Quark Biotechnology, o companie care dezvolta medicamente medicamente impotriva cancerului. Potrivit lui Richard Sprout, directorul fundatiei, Ellison are o pasiune in a intelege procesele biologice de imbatranire si procedeele prin care se poate prelungi viata unei persoane.

dinu.boboc@economictimes.ro

Lasati un comentariu