Vineri, 27 decembrie 2013

Update: Bursa in revenire la mijlocul zilei. BET-FI, singurul indice care ramane pe minus

Aproape toti indicii BVB inregistrau cresteri la jumatatea zilei, cea mai mare apreciere fiind de 1,4%, ea fiind notata in dreptul indicelui compozit BET-C. De cealalta parte BET-FI, scadea cu 0,1%.

SIF-urile recuperasera o buna parte din pierderea de la debutul sedintei, actiunile SIF Banat Crisana (SIF1) fiind singurele din sector care inca mai scadeau, cu 1,6%. SIF Oltenia ramanea cel mai tranzactionat emitent, cu schimburi de 6,2 mil. lei (1,5 mil. euro), iar pretul unui titlu SIF5 era in urcare cu 0,5%.

Prima pozitie in topul cresteruilor era ocupata de COMCM Constanta (CMCM), cu o aprecierie de 14,9%, urmata de Oil Terminal (+6,5%) si Azomures (5,9%).

Pietele europene pareau sa isi revina la mijlocul zilei, DAX-ul german fiind in crestere cu 1,2%, in vreme ce piata austriaca era in urcare cu 2,4%. O aprecierie mai mica era notate in Marea Britanie, acolo unde indicele FTSE 100 avea un avans de 0,1%.

Ultima zi de dividende la patru SIF-uri. EFG: Exista posibilitatea ca interesul pe acestea sa creasca

Primele minute de tranzactionare pe Bursa de la Bucuresti au adus cresteri pe toti indicii, insa la o jumatate de ora de la deschidere majoritatea actiunilor au trecut pe minus. Astazi este ultima zi in care actiunile SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), SIF Oltenia (SIF5), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Oil Terminal (OIL), se tranzactioneaza cu dividendele incluse.

„Pentru astazi ne asteptam ca piata sa deschide in urcare usoara, existand si posibilitatea unui interes in crestere pentru SIF-uri. Acesta s-ar datora faptului ca tot astazi este ultima zi in care investitorii mai pot cumpara titluri SIF pentru a primi dividende”, se mentioneaza intr-o nota trimisa de catre analistii EFG Eurobank Securities in aceasta dimineata.

Ieri a fost ultima zi in care fiecare actionar al Bancii Transilvania (TLV) putea primi gratuit 25 titluri pentru fiecare 100 de actiuni detinute, in cadrul operatiunii de majorare de capital. Analistii EFG au estimat un pret ajustat al titlurilor TLV de 1,51 lei/unitate. La ora 10:30 pretul unei actiuni Banca Transilvania era de 1,49 lei/untitate.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, scadea cu 0,5%, o pierdere chiar mai mare, 1,7%, fiind notata pe BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare.

Titlurile SIF Oltenia se depreciau cu 1,1%, pe fondul celui mai mare rulaj din piata, de 3,6 mil. lei (0,8 mil. euro). Actiunile Azomures (AZO) urcau cu 3,1%, find astfel printre putinele titluri cu evolutii pozitive dupa deschidere.

Pe plan extern, marile burse din vestul Europei au inceput ziua cu scaderi de pana la 1% pe principalii indici.

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu