Joi, 27 martie 2014

Un broker care investeste pe derivate: si eu gresesc cand ies prea repede, speriat ca trendul se inverseaza

Foto: Intercapital Invest

Brokerii si traderii sunt cei care sfatuiesc investitorii cum sa reactioneze chiar si atunci cand pietele de capital au evolutii extreme, insa cum procedeaza acestia cand vine vorba despre propriile investitii ?

Mihai Muresian, de exemplu, este trader la firma de brokeraj Intercapital Invest, el investind, de la sfarsitul anului 2008, in special pe derivatele tranzactionate pe Bursa de la Sibiu. Muresian spune ca in prezent are un randament de circa 20-30%, contractele pe SIF-uri si cele pe indicele american Dow Jones fiind cele pe care se concentreaza.

„Prin natura meseriei sunt mai degraba speculator decat un investitor pe termen lung. Joc aproape exclusiv pe SIBEX, pe SIF-uri si Dow Jones-ul american, care nu este atat de influentat de factori interni precum societatile noastre de investitii financiare. In prezent cred ca am un randament de 20-30%, insa a variat foarte mult. De exemplu acum cateva zile eram pe un plus chiar mai mare”, a declarat traderul de la Intercapital Invest.

El a mai adaugat ca desi clientilor le recomanda sa nu se lase influentati usor de o reactie de moment a pietei, si sa investeasca pe un termen mai indelungat de timp, personal rareori a ramas in piata in perioadele cand sentimentul general s-a schimbat brusc.

„Nu rezist cand trendul general sufera o modificare importanta. Cand vezi vanzatori sau cumparatori mari pe un titlu este foarte greu sa nu devii debusolat. In aceste situatii ies repede, desi nu este deloc cel mai indicat lucru de facut. Am intrat in piata abia la finele lui 2008, tocmai pentru ca in a doua jumatate a anului, se vedea clar ca trendul este descrescator”, a mentionat Muresian.

Traderul spune ca in prezent asteapta conturarea unei tendinte mai clare in piata, dupa ce, pana recent, mizase pe scadere.

„Am fost <short> in ultima perioada, iar acum incerc sa vad mai exact ce ar putea sa se intample in continuare. Oricum, orizontul meu de investitie este de maxim o saptamana, iar de obicei incerc sa merg cu trendul general inregistrat de piata. Am fost tentat sa tranzactionez si pe pietele externe, insa nu am indeajuns timp, acolo trebuie o atentie mai mare, fiind numerosi factori ce pot influenta preturile”, a concluzionat Muresian.

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu