Marti, 24 decembrie 2013

Un fond cu expunere regionala a batut Bursa in iunie si a adus un castig de 12%

Fondul de investitii Actiuni Europa Regional, administrat de BRD Asset Management a avut cel mai bun randament in ultima luna, reusind sa bata evolutia indicelui BET, care a avut o scadere de 4% in iunie.

Actiuni Europa Regional, care isi plaseaza banii in actiuni listate pe bursele din Romania, Cehia, Polonia si Ungaria, a avut in luna iunie o crestere de 12%, in conditiile in care majoritatea fondurilor au inchis luna in scadere.

“Faptul ca investim pe mai multe piete ne-a ajutat sa avem o diversificare mult mai mare si sa nu fim atat de afectati de scaderi. In general fondurile romanesti investesc doar pe piata din Romania si nu au cum sa evite scaderile”, a declarat Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management.

Scaderea Bursei din trimestrul al doilea al acestui an a afectat puternic si industria fondurilor mutuale, aceasta stergand cea mai mare parte a castigurilor inregistrate de fondurile care isi plaseaza banii in actiuni.

Potrivit datelor publicate de societatile de administrare a investitiilor, doar trei fonduri au avut cresteri mai mari de 1% in luna iunie, printre care si Omninvest si Omnitrust, ambele adminstrate de SIRA. Acestea au si cea mai buna performanta in primele sase luni ale anului.

Dintre fondurile de actiuni, cel mai bun randament lunar l-a avut fondul Actiuni Europa Regional, in timp ce pe primele sase luni ale anului castigator este fondul Omninvest al lui SIRA, cu un randament de 25,8%, si peste 4.000 de investitori.

La capitolul fonduri diversificate, Omnitrust administrat de SIRA are cel mai bun randament atat la nivelul lunii iunie (5,5%), cat si la nivelul intregului an (circa 30%). La polul opus, exceptand fondul Investica Altius care urmeaza sa fie desfiintat, cea mai mare scadere de la inceputul anului o are Intercapital administrat de Aviva Investors.

“Este foarte greu de spus ce urmeaza in lunile care vin, probabil ca va exista o crestere, dar eu cred ca randamentele de acum cativa ani ar trebui date uitarii”, a mai adaugat Dan Nicu.

Singurele fonduri care nu au inregistrat scaderi in luna iunie au fost fondurile monetare si cele care isi plaseaza banii in obligatiuni si intrumente cu venit fix. Chiar si asa, acestea au avut aprecieri modeste, de pana la 1%.  De la inceputul anului. fondurile monetare si cele de obligatiuni au randamente de pana la 6%.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu